Utbytt gatubelysning ska spara energi

Mer än halverad energiförbrukning - och ett betydligt bättre ljus. Det blir resultatet av att kvicksilverlamporna genom Strömsborg har bytts ut. På sikt ska alla kvicksilverlampor i kommunen bort. Till en kostnad av cirka 20 miljoner kronor.

De nya gatlamporna längs Furunäsvägen på Strömsborg har ett mycket bättre ljus än de gamla. Trots det blir energiförbrukningen mer än halverad.

De nya gatlamporna längs Furunäsvägen på Strömsborg har ett mycket bättre ljus än de gamla. Trots det blir energiförbrukningen mer än halverad.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2011-09-26 06:00

Piteå kommun strävar efter hållbar utveckling på de flesta plan, ett handlar om energiförbrukningen i kommunen - och det är här som projektet på Strömsborg kommer in bilden.

I samband med årets stora gatu- och VA-arbete genom Strömsborg, har kommunen passat på att byta ut alla kvicksilverlamporna. De gamla armaturerna har plockats ner, demonterats i mindre beståndsdelar för att kunna skickas till återvinning och nya, betydligt miljövänligare och samtidigt bättre lampor har satts upp.

- De gamla armaturerna, som var försedda med kvicksilverlampor om 125 watt vardera, var ålderstigna, gav ifrån sig en svag ljusbild och levde inte upp till dagens strävan mot en tillgängligare och tryggare ljusmiljö, konstaterar Anders Jönsson på kommunens teknik- och gatukontor.

De nya armaturer som nu satts upp har en modernare och funktionellare ljusbild med ett kontrastrikt vitt ljus med bättre ljusflöde. De har en installerad effekt på 50 watt, vilket alltså betyder en mer än halverad energiförbrukning.

- Dessutom är de billiga, nätta och servicevänliga.

8 000 lampor
Men det är inte bara på Strömsborg som gatlamporna byts ut. Nästan hela beståndet ska bytas inom några år.

- Det kom ju ett EU-direktiv som sa att kvicksilverlamporna inte får säljas från och med mars månad 2015. Vi gjorde då en inventering, där det kunde konstateras att av 12 400 belysningspunkter i kommunen så var 8 000 kvicksilverarmaturer som måste bytas, säger Anders Jönsson.

Teknik- och gatukontoret tillsatte då tillsammans med Piteå Energi en arbetsgrupp, som ska inventera, planera och genomföra det stora bytet. Allt ska vara klart till år 2016.

- Nu i höst kommer vi att inventera Rosvik och ta fram en åtgärdsplan för det området, som därefter utvärderas. Sen går vi vidare med Norrfjärden, Öjebyn och så vidare ...

20 miljoner
Men kommunen har tjuvstartat arbetet, framför allt i centrala stan med ytterområden. Det har att göra med de gatu- och VA-arbeten som gjorts och görs just nu.

- När man ändå gräver och tar ner lyktstolparna, har vi passat på att byta till de nya, miljövänligare armaturerna. Sundsgatan är redan åtgärdad, nu även då exempelvis Strömsborg, säger Jönsson.

Hur mycket kostar bytet totalt?
- Ja, säg 2 000 kronor per lampa gånger 8 000 armaturer, då är vi uppe i 16 miljoner ... plus en del kringjobb, säg ungefär 20 miljoner kronor totalt.

FAKTA Ny gatubelysning på Strömsborg

Området där lamporna bytts ut gäller Furunäsvägen genom Strömsborg, från Hallgrensvägen till Sisselgrundsgatan.

Stolpar och armaturer med 125 watts kvicksilverlampor med lång utliggararm byts mot metallhalogen på 50 watt med kort utliggararm.

Energibesparingen blir därmed 75 watt per lampa. Med tio belysningspunkter som normalt hat en brinntid på 3 600 timmar/år ger det en besparing på cirka 2 700 watt.

De nya armaturerna har också ett bättre, vitare och funktionellare ljus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om