Polisen gav juldagens hemvändarfester i Piteå godkänt. Störst, i antal gäster räknat, var krogkvällen på Challenge sportbar där drygt 900 partysugna samlats.
- Jag jobbade själv under kvällen och pratade en hel del med polisen också, så jag vet att de var nöjda, det var så lugnt det kan bli med så mycket folk i lokalerna, säger nye vd:n Fredrik Nilsson.
Baren stängde
Fredagskvällen före jul, var det dock litet väl mycket partystämning - och baren stängde i förtid. Det har hänt förut också att krogen på eget bevåg slutat sälja alkohol, för att berusningen bland gästerna varit på väg att bli för hög.
- Jo, det har vi gjort ett par gånger, bland annat då det varit 18 års åldersgräns, det är faktiskt stor skillnad mellan 18- och 20-åringar i krogmiljö, säger Fredrik Nilsson. En gång i höstas stängde baren strax efter klockan ett.
Sportbarens ägare och personal kommer inom kort att ta ställning till 18-årsgränsen. Det kan bli 20 år som gäller, för att göra det lugnare och trevligare.
Juldagen var betydligt lugnare. Här rör kritiken främst köerna, ett par vaktingripanden och att det var "stökigt".
- Jo, det vi hade problem med, var att en del glas åkte i golvet och gick sönder, och det är svårt att hinna med och städa undan splitter så till nästa år blir det faktiskt plastglas. Vi kommer också att ta in litet färre gäster och anställa mer personal för att hinna hålla undan.
Pontus Öberg, ägare till Kalles krog, är hittills jättenöjd med hemvändarfesterna.
- Vi hade fullsatt hela julhelgen. Även på julafton, då vi var ensamma om att hålla öppet, konstaterar han.
På Kalles råder 18-årsgräns, men Öberg menar att det aldrig blir några "ungdomstillställningar".
- Nej, vi har en salig blandning av folk i alla åldrar, så vi har aldrig haft problem just med de unga. Och stängt baren i förtid - nej, det har vi aldrig gjort.
Kul på krogen
Kommunens alkoholhandläggare Ingbritt Dahlquist, som inte fått några negativa rapporter från julhelgens firande - trots att det var fullt nästan överallt och långa köer till vissa ställen, är nöjd med krogklimatet i Piteå.
- Pitepolisen är jätteduktig på att göra krogbesök och kontroller, att vara närvarande helt enkelt, det är jätteviktigt i förebyggande syfte, säger hon.
Dahlquist berättar om det fina samarbete som kommunen har med polis, krogägare och personal.
- Vi har ofta träffar och utbildning och har ett bra samarbete, ett nätverk som verkligen fungerar. Men får vi rapporter om saker som inte är bra, då tvekar vi inte att ta tag i det. Vi är ju inte ute efter att "sätta dit nån" men vill att det ska vara trevligt och att alla kan ha kul på krogen, säger hon.
"Kul på krogen" heter för övrigt den utbildning som polis och kommun har med krogpersonal.