Utbränd kritisk till hjälpen från Arbetsförmedlingen

Efter ett och ett halvt år upplever Maritha Kvickström att hon ännu inte fått hjälp från Arbetsförmedlingen. "Jag mår mycket sämre än när jag började be om hjälp," säger hon.

Maritha Kvickström berättar att all kontakt hon haft med Arbetsförmedlingen är ett telefonsamtal för en månad sedan. "Man kan inte behandla en människa såhär," säger hon.

Maritha Kvickström berättar att all kontakt hon haft med Arbetsförmedlingen är ett telefonsamtal för en månad sedan. "Man kan inte behandla en människa såhär," säger hon.

Foto: Sebastian Eklund

Piteå2022-07-22 18:00

PT skrev i december 2020 om att Arbetsförmedlingen lade ned en förberedande kurs för personer långt från arbetsmarknaden – trots att de drygt en vecka innan lovat att utbildningen skulle finnas kvar. De sa då att det var en miss i kommunikationen.

– Vi har pratat mycket med deltagarna och tittat på alternativ. Det är inte så att vi vill lämna dem i sticket utan de får individuell planering, sade Marita Lundgren, Arbetsförmedlingen, då.

– De sa att de skulle hjälpa oss och att de har en skyldighet att ha en handlingsplan för oss, men det har inte hänt någonting, säger Maritha Kvickström, som väntat på en handläggningsplan sedan utbildningen lades ned.

Arbetsförmedlingen hänvisar i dag till INAB, en stödinsats som fokuserar på att snabbt börja arbetsträna.

– Jag fick en handlingsplan när jag först blev arbetslös, jag har sedan dess testat INAB två gånger och det fungerar inte för mig. Två av mina vänner säger samma sak, säger Maritha Kvickström och fortsätter:

– Det känns som att det bara är ett sätt att få det att se ut som att Arbetsförmedlingen gör något. Jag har en utredning som säger att jag inte är redo för att börja arbetsträna så det finns inget jag kan göra. Det känns som om de vill att jag bara ska sitta hemma och dricka kaffe.

Under tiden hon väntar får Maritha Kvickström aktivitetsstöd, som är ett ekonomiskt stöd för den som är arbetslös. När hon sökte sig till en utbildning på Framnäs folkhögskola fick hon besked från Arbetsförmedlingen att hon inte skulle få ersättningen om hon började med utbildningen.

– Det känns så fel. Jag får ingen hjälp från dem och när jag kommer med egna förslag på hur jag kan bättra på mitt CV så säger de att jag inte får pengar då. Jag är snart 57 år och jag vill inte behöva ta CSN-lån för att kunna ta en kurs på 20 timmar i veckan, säger Maritha Kvickström.

Hon berättar att hennes funktionsnedsättningar gör det svårt att hitta jobb med arbetsförutsättningar som passar henne.

– För mig är det viktigaste att få vägledning i hur jag ska tänka kring jobbansökan. Jag frågade på Arbetsförmedlingen hur tydlig jag skulle vara på CV:t till arbetsgivaren med att jag har speciella behov, som att jag inte kan jobba så länge eller inte alls i vissa miljöer. Men det gav mig inget tydligt svar. De hjälper mig inte, säger Maritha Kvickström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!