Fler arbetsgivare intresserade av lärlingsutbildningar

Allt fler företag och verksamheter tar användning av lärlingsutbildningar för att hitta personal. "Tanken är att om man inte hittar utbildad personal så får de utbildningen på jobbet istället," säger Jan Forsberg, lärare på Vuxenutbildningen, Piteå kommun.

"Vi har sänkt kraven för att söka tjänsten. Förut behövde man vara utbildad badmästare, men nu behöver man bara klara våra sim- och livräddarprov," säger Malin Wikberg.

"Vi har sänkt kraven för att söka tjänsten. Förut behövde man vara utbildad badmästare, men nu behöver man bara klara våra sim- och livräddarprov," säger Malin Wikberg.

Foto: Sebastian Eklund

Piteå2022-12-04 15:00

Inom industri- och byggbranschen har lärlingsutbildningar funnits länge. Nu ser fler arbetsgivare att utbildningsformen kan hjälpa dem hitta anställda.

– Det är bra att de väljer att samverka med oss och vågar tala om att de behöver folk. Jag tror att fler skulle tjäna på att ta hjälp av oss, säger Jan Forsberg.

Malin Wikberg enhetschef för Piteå simhallar är en av dem som valt att jobba med Vuxenutbildningen för att hitta två nya badmästare.

– Det är svårt att hitta utbildad personal för just simhallar i norra Sverige. Vi behöver badmästare och det finns ingen sådan utbildning här. Vi har behövt badmästare i ett par år nu, det har blivit ett väldigt pusslande i schemat för att få det att fungera, säger hon.

undefined
"Ansökan ligger ute just nu och vi hoppas att vi får in några bra ansökningar," säger Malin Wikberg, enhetschef simhall, Piteå kommun.

Vuxenutbildningen ansvarar för lärlingsutbildningen men låter arbetsgivare säga till om hur utbildningen ska läggas upp för att passa ett specifikt yrke.

– De skulle jobba med oss fyra dagar i veckan och ha egna studier en dag. När de är klara med utbildningen så kommer de fylla funktionen som badmästare hos oss, säger Malin Wikberg.

– Att ha lärlingsutbildningar är ingenting nytt, det har funnits i hela riket i många år. Men det är intressant att andra typer av företag än industri och bygg verkar vilja testa det. Senast ut är Ica och Piteå simhallar som vill testa att utbilda under arbetet, säger Jan Forsberg.

Enligt Arbetsförmedlingen så har arbetslösheten stigit under året och kommer att fortsätta stiga under 2023.

– Det är inget jag kan säga att vi märkt av ännu. Jag skulle säga att för industriernas del så är det lätt att hitta arbete, men svårt att hitta folk. Jag kan inte säga om vi kommer få fler som börjar på Vuxenutbildningen, men jag tror att lärlingsutbildningar kommer att bli mer populära, säger Jan Forsberg.

Även Piteå simhallar söker folk och tror att lärlingsutbildningar kan vara en lösning.

– Vi har letat efter väldigt specifikt utbildad personal. Nu har vi sänkt kraven för att söka tjänsten. Förut behövde man vara utbildad badmästare, men nu behöver man bara klara våra sim- och livräddarprov. Om fler blir arbetslösa är det lättare att byta bransch med denna typ av utbildning, säger Malin Wikberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!