Därefter fattar Högskoleverket sitt definitiva beslut.
Allvar
Från universitetets ledning tar ansvariga kritiken på fullaste allvar.- Det här kräver att vi reagerar med full kraft och omedelbart, säger rektor Pia Sandvik Wiklund i ett pressmeddelande.
Universitetet fick rätt att utfärda receptarieexamen i november 2003.
I den vevan underströk Högskoleverket i sitt beslut, behovet av en långsiktig strategi för att säkra lärarkompetensen, att mer internt arbete borde läggas ned på apotekspraktiken.
Referensgruppen med ansvar för kvalitetskontroll skulle också förstärkas med minst en extern granskare.
Distans
De första studenterna antogs till utbildningen hösten 2002. Utbildningen prövades för examensrätt som en normal campusutbildning och de två första åren distribuerades programmet också så.För att främja rekryteringen gavs också utbildningen som distansutbildning från och med hösten 2004.
Att utbildningen över huvud taget startade berodde på att det fanns och finns stort behov att ersätta de norrbottniska receptarier som går i pension de kommande åren.
Apoteket AB säger sig av erfarenhet känna till svårigheterna med att rekrytera receptarier till Norrbotten. Inte minst från andra delar av landet.
Därav lösningen med utbildning på plats i Luleå.
Högskoleverkets bedömargrupp konstaterar dock att den farmaceutiska kompetensen bland lärarna totalt sett är mycket låg.
Kompetens i farmakologi och samhällsfarmaci saknas, liksom tillsvidareanställda disputerade farmaceuter.
För att LTU ska få behålla sin examensrätt krävs därför snabba krafttag.
- Vi befinner oss på en konkurrensutsatt marknad och det är oerhört viktigt att vi omedelbart genomför en noggrann analys för att kunna ta ställning till nödvändiga åtgärder. Kvaliteten är oerhört viktig, håller vi inte den måste vi agera, säger rektor Pia Sandvik Wiklund.
Alternativen är få. Antingen nedläggning av utbildningen, eller att återföra den till campus.