Utbildad att möta suicidala

Räddningspersonalen möter ibland människor som mår dåligt. Nu är tanken att de ska få samtalsnycklar för hur självmordsbenägna ska bemötas.

Utbildning. Brandinspektören Conny Lundkvist är utbildningsansvarig på räddningstjänsten i Piteå. Han ska vidareutbilda sina kollegor i hur man bäst bemöter självmordsbenägna människor. (Arkivbild)

Utbildning. Brandinspektören Conny Lundkvist är utbildningsansvarig på räddningstjänsten i Piteå. Han ska vidareutbilda sina kollegor i hur man bäst bemöter självmordsbenägna människor. (Arkivbild)

Foto: Frida Enberg

Piteå2018-03-01 21:08

När vi pratar om räddningstjänsten handlar det ofta om bränder eller olyckor, men personalen är också tränade i livräddande insatser och mycket annat. Idag ingår inte räddningstjänsten i Piteå eller för den delen övriga länets räddningstjänster i den så kallade larmplanen när det handlar om människor i nöd som är självmordsbenägna.

Däremot är det inte ovanligt att de blir utkallade av polisen.

– Det händer några gånger per år. Det kan handla om människor som hotar att hoppa från byggnader eller broar. Vi har ju fordon med korgar så att vi kan nå utsatta människor, säger Piteås räddningschef Torbjörn Johansson.

Har ni någon utbildning?

– Polisen har utbildat all vår personal om hur man ska hantera den här typen av situationer. Det handlar mycket om hur man bemöter och hur man ska prata med människor som mår dåligt. Nu har en kollega vidareutbildat sig och tanken är att han i sin tur ska utbilda oss andra, säger Torbjörn Johansson.

Brandinspektören Conny Lundkvist är utbildningsansvarig vid räddningstjänsten i Piteå och det är han som gått en vidareutbildning i Stockholm. Utbildningen Akut omhändertagande av självmordsbenägen person (AOSP) ges i två varianter; en endagskurs för att öka kunskapen om hur man kan agera i en akut situation där en person är i risk att ta sitt liv och en två dagar lång instruktörsutbildning där man efter genomgången utbildning har behörighet att utbilda i endagskursen AOSP.

För att genomgå den två dagar långa instruktörsutbildningen AOSP som leder till att kunna utbilda i kursen AOSP både inom blåljusorganisationerna och till andra krävs en grundkunskap som bygger på utbildningen Första hjälpen till psykisk hälsa (MHFA).

– Tanken är att jag ska utbilda mina kollegor. Det handlar om sex timmar där teori och praktiska övningar varvas. Det handlar om att hitta samtalsnycklar i bemötandet, men det är också viktigt att öva olika tänkbara situationer, säger Conny Lundkvist.

Finns det en brist idag?

– Ja, i hela samhället. Det är svåra saker som är omgärdat av myter och rädsla, så det är viktigt att vara förberedd. Det händer att vi vid utryckningar hamnar i den här typen av situationer och får ta det här första och viktiga samtalet. Och jag har förstått att den första person som möter en suicidal människa är den som faktiskt kan göra skillnad.

– Så småningom ska vi erbjuda den här utbildningen till företag och andra som kan ha behov av den, säger Conny Lundkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om