Utanförskapet på bostadsmarknaden växer

Det blir allt svårare för många att skaffa en egen lägenhet. Benno Lindholm, 64, är en av många andra i Piteå som saknar möjlighet att själv stå på ett hyreskontrakt. Han bor på Nygården, ett stödboende för missbrukare.

Ungefär nio kvadratmeter inklusive toalett och dusch har Benno Lindholm på Nygården.

Ungefär nio kvadratmeter inklusive toalett och dusch har Benno Lindholm på Nygården.

Foto: Frida Heikki

PITEÅ2015-08-02 05:00

Benno Lindholm har missbrukat alkohol sedan 14 års ålder. Missbruket har gjort det svårt för honom att behålla både jobb och lägenheter. För fyra månader sedan mådde han så pass dåligt att han blev tvungen att läggas in för psykiatrisk vård. Under två veckor vårdades han på sjukhus och under den tiden vräktes han från sin lägenhet i Öjebyn.

– De kastade allt. Jag hade en massa fina saker, säger han.

Det är en av sommarens första varma dagar. Benno Lindholm sitter vid eldstaden utanför Nygården tillsammans med några bekanta. Han blossar på en av sina egenhändigt rullade cigaretter och kisar mot den stora vita byggnaden.

– Det här är enda lösningen just nu. När jag har fått ihop lite poäng hos Pitebo ska jag börja söka en egen lägenhet, säger han.

Ger inte upp

Det är tredje gången han är tillbaka på Nygården. Genom åren har han haft många lägenheter runtom i Piteå och det har även blivit några turer in och ut på behandlingshem. Men på grund av störningar har han inte lyckats behålla sina lägenheter.

– Jag har spelat för högt och stört mina grannar, säger Benno Lindholm.

Hyran har han däremot inte släpat efter med. En godman som han fått kontakt med via kommunen har hjälpt honom att sköta ekonomin.

– Men man får inte ge upp hoppet. Jag tror det kommer lösa sig den här gången också, säger han.

Men några planer på att börja leva nyktert, det har han inte.

– Nej, jag ska försöka hålla det på en lagom nivå, säger han.

Stor ökning

Enligt en rapport från Socialstyrelsen har just boendelösningar som Nygården ökat i Sverige med 45 procent sedan 2008. Det handlar om bostadslösningar där kommunerna går in och hjälper människor som saknar möjlighet att teckna ett eget hyreskontrakt. Det vanligaste är att kommunen tecknar avtal med det kommunala bostadsföretaget och sedan hyr ut lägenheten i andra hand. Piteå utgör inget undantag, men några exakta siffror på ökningen finns det inte.

– I dag har vi på Psykosocialt stöd 35 andrahandskontrakt och på försörjningsstödsenheten finns det ett tiotal, säger Gunilla Granqvist, enhetschef vid Psykosocialt stöd till vuxna, Piteå kommun.

Egna köpoäng

Sammanlagt rör det sig alltså om ungefär 45 så kallade sociala kontrakt som kommunen tecknat med Pitebo. Det är det enda bostadsföretaget som över huvud taget är villiga att göra kontrakt med kommunen. Men det bygger på att personen själv har tillräckligt med köpoäng för att få en lägenhet.

– Uppskattningsvis har det tillkommit två-tre kontrakt per år, säger Gunilla Granqvist.

Enligt henne är en egen lägenhet det bästa alternativet för de flesta, jämfört med andra bostadsalternativ.

– Det är oerhört svårt att jobba med en livsstilsförändring om man inte har någonstans att bo, säger Granqvist.

Personalen på Alkohol- och narkotikagruppen gör hembesök en gång i veckan för att motivera hyresgästen till att sköta sin lägenhet. Dessutom krävs av dem som har missbruksproblem att de slutit ett avtal om någon form av behandling. Ofta handlar det om att regelbundet gå och lämna prover för att dokumentera sin drogfrihet.

Enligt Gunilla Granqvist är de flesta som får sociala kontrakt under 30 år och ungefär hälften av dem lever på försörjningsstöd.

Sekundär bostadsmarknad i Piteå

Fyra baracker på Hammarvägen i Öjebyn. Tidigare fanns det fem, men en av dem brann ner.

Fem så kallade farstulägenheter. Det är små enrummare som uthyres maximalt tre månader med hårda krav på drogfrihet. Vid ett positivt drogtest förlorar man omedelbart tillträde till lägenheten.

Sju platser på Nygården. Kollektivboende med gemensam mathållning. Personal finns där på dagar och kvällar. De boende får inte använda alkohol eller narkotika på Nygården.

För närvarande har kommunen tecknat ungefär 45 andrahandskontrakt med Pitebo där man hyr ut lägenheter i andra hand. Anledningen kan vara en historia av skulder och störningar. Oftast ligger en psykosocial problematik och/eller ett missbruk till grund för den situation individen befinner sig i.

Källa: Psykosocialt stöd för vuxna, Piteå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om