Andrew Adams har ett par hundra sidor färdiga och manuskript för ytterligare 900 sidor, men tror att boken slutligen kommer innehålla 500-600 sidor, med utgivning hösten 2008.
Kan sin Lydia
I mer än ett år har Andrew Adams arbetat med historien om fattigflickan från Piteå, som blev en sångens världsartist. Om vilken en av USA:s musikkritiker en gång skrev "Hennes röst påminner om ljuset en tidig sommarnatt i Norden."Under sin storhetstid framträdde Piteåflickan i olika konsertsalar över en stor del av Europa och Amerika och vars namn, under storhetstiden, stod i fetstil. Hon var aktiv från mitten av 1910-talet till 1930-talet.
Andrew Adams kan sin Lydia. Han har plöjt igenom en mängd tidskrifter och tidningar från den tiden, studerat hennes efterlämnade historia samt tagit del av en rad rättegångsprotokoll från 1930-talet. Lydia Lindgren drogs nämligen in i ett par större processer, som uppmärksammades stort i USA på den tiden.
- Nu samlar jag in uppgifter om hennes tid i Piteå och åren efter hennes karriär, fram till hennes död 1974, berättar Andrew Adams.
Grammofoninspelningar
Under jakten på uppgifter har Andrew Adams även fått tag i några grammofonskivor som Lydia Lindgren spelat in. En skiva hittade han långväga bort, i Australien. Adams har även fått del av den sparsamma skriftväxling som finns bevarad. Bland annat brev till den världsberömda färgade operasångerskan Marian Anderson (1897-1993).Bilden av Lydia Lindgren kommer sannolikt att ändras med Andrew Adams bok. Bli ett värdefullt dokument för framtiden om sångerskan från Piteå, och som såg dagens ljus i Svensbyn, och där hittills mycket okänt material kommer att lyftas fram
- Lydia efterlämnar berättelser vilka leder i bevis att en mycket berömd och välbärgad man i Amerika var en fruktansvärd person för henne. Och jag tror att de uppgifterna är sanna, säger Andrew Adams.
Den person han syftar på är Otto H. Kahn, ordförande för Metropolitanoperan i New York och en av de förmögnaste männen i USA under tidigt 1900-tal, och med en del kvinnoaffärer bakom sig.
Mycket talar för att Kahn, som ivrigt stöttade Lydia Lindgren ekonomiskt i karriären, en tid även hade en kärleksrelation med henne. Men sedan satte han in alla krafter för att förnedra henne. Men som också kostade honom åtskilligt med pengar.
- När hon berättade för Kahn att hon blivit med barn, och sedan förlorat detta, gjorde han ingenting för att stötta henne. Vilken tragedi, konstaterar Adams.
Brände alla brev
I sin memoarer berättar Lyda Lindgren bland annat om en Mr Crane som psykiskt misshandlade henne och även senare påstås ha drogat henne. I den opublicerade boken förtydligar Lydia Lindgren Mr Crane som Otto Agenon Crane.- Mannen var Otto H. Kahn, konstaterar Andrew Adams som vidare noterar att Lydia Lindgren i memoarboken "My Heart In My Throat" kallar sig för Svea Svenson.
Rättegångsprotokollen från 1930-talet, då de två processade, leder också, enligt Adams, i bevis att de två fördes samman i tidigt 1920-tal.
Andrew Adams berättar att det finns flera böcker skrivna om Otto Khan och hans liv. I bara en av dem nämns Lydia Lindgren.
- En bok som dessutom är behäftad med en del sakfel, påpekar han.
Adams konstaterar vidare att det, i en annan bok om Kahn, berättas att hans familj bränt alla kvarlämnade brev, vilka skulle ha kunnat konfirmera hans kvinnoaffärer. Inte minst då med Lydia Lindgren
- Därför är i dag varje brev till och från Kahn, inte minst med Lydias namn omnämnt, en stor raritet. Säkerligen värda runt 1 000 dollar styck på marknaden, slutar Andrew Adams.