Uppvärmd skolmat upprör

Maten är inte alltid varm, den har blivit vattnigare och den levereras inte miljövänligt i plastlådor med folie. Käket från Piteå kommuns storkök kittlar varken skolpersonal eller föräldrar som anser att skolmaten blivit sämre.

Storköket i Öjebyn producerar 4?000 portioner varje dag till skolor och äldreomsorg.

Storköket i Öjebyn producerar 4?000 portioner varje dag till skolor och äldreomsorg.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2015-10-07 21:33

Videon är inte längre tillgänglig

I slutet av september invigdes Solanderskolans nya storkök som ska laga 4000 portioner mat varje dag till Piteå kommuns skolor och äldreomsorg. Köket är ett av tre storkök, de övriga finns i Hortlax och Norrfjärden och vid Strömbackaskolan.

Efter tillagning kyls käket ned i plastlådor som täcks av en folie och som sedan levereras till enheterna. Exempelvis får Böle förskolor matlådor tre gånger under veckan.

Där har Anna Westerberg- Hedlund barnen Harry, 1,5 år och Vera, 4,5 år placerade.

Får äta matrester

– Det är en bra förskola. Jag är jättenöjd med personalen men jag tycker inte om systemet med maten. Sättet att leverera innebär att barn och personal får äta matrester, säger föräldern, som anser att helst ska köken vara på den plats barnen och personalen befinner sig på.

Hon efterlyser närodlad ekologisk mat som lagas till nära de som ska äta den.

– Detta kom upp vid ett föräldramöte tidigare i höst där många föräldrar reagerade negativt, säger Anna Westerberg - Hedlund, som också frågar sig om inte den nya ordningen skapar mycket svinn.

– Hur mycket mat måste kastas om det en dag kommer färre barn? Det här är inte hållbart. Varför ska man snåla in på barn och gamla, säger föräldern som ifrågasätter varför Piteå kommun infört ett system som skrotats av andra kommuner.

Skolbarnen i Luleå får inte Luleå kyld och senare uppvärmd mat.

Anna Westerberg- Hedlund ifrågasätter också miljötänket när maten läggs i oljebaserade plastlådor täckta med folie.

Inte hållbart

Det är också Therese Sjöberg, förskollärare i Piteå inne på.

– Hur tänker de i Piteå kommun? Vi jobbarmed hållbar utveckling och det är bra. Men vad gör kommunen, jo värmer maten i plastformar. Jag skulle inte mikra min egen mat i plastburk ens, säger hon.

Elisabeth Hortlund är rektor för lågstadierna i Svensbyn med 100 barn och Böle med 80 barn.

– Jag har pratat med min personal. De upplever att maten inte är lika varm som tidigare och den har blivit vattnigare, säger rektorn, som uppger att den skolpersonal som berörs av förändringarna inte heller fått vara delaktiga i beslutsprocessen.

– Det kan bli bättre. Men man måste kanske se detta som en inkörsperiod, ge det en chans, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!