Upptrappad tågstr id om staketskydd

SKYDD. Banverket trappar upp striden mot Piteå kommun för att få ett staket längs spåret i Södra hamn parallellt med Timmerleden.- Säkerhetsriskerna är för stora för att negligeras, säger Ulf Enberg.

Piteå2007-11-07 00:00
Flera intermezzon har rapporterats.

I synnerhet vissa festhelger sommartid har incidenterna längs banvallen avlöst varandra.

Folk har genat eller rusat över rälsen farligt nära framrullande tåg.

- Det är ett stort arbetsmiljöproblem. Ofta passerar vi området med andan i halsen, säger Ulf Enberg, lokförare och skyddsombud vid Green Cargo.

Högt stängsel

För att minimera riskerna och förhindra genvägar har tågpersonalen krävt ett högt stängsel, hela vägen från järnvägsövergången vid Coop och fram till kanalen - med öppningar endast vid planlagda gångpassager.

I dag finns längstgående kedjor upphängda efter sträckan, dock alltför lågt välvda för att utgöra ett svåröverstigligt hinder.

- Man bävar för att något måste hända innan vi får ett ordentligt skydd, säger Ulf Enberg.

- Även om tågseten körs i låga hastigheter tar det minst ett femtiotal meter att få stopp på en över tusen ton tung koloss, förklarar han.

Juridisk lösning

Lokala förhandlingar med Piteå kommun har inte fört staket-frågan framåt.

Därför har ärendet vandrat uppåt i Banverkets hierarki.

- Vi undersöker nu vilka juridiska möjligheter som finns för att tvinga fram åtgärder, säger Boo Hydling, säkerhetsinspektör vid Banverket.

Skymmer vattenspegeln

Kommunalrådet Peter Roslund ogillar tanken med staket.

- Jag kan förstå problematiken och farorna med folk som genar. Men initialt talades det om ett nära två meter högt plank. Det vore förödande att bygga en sådan barriär och stänga ute den vackra vattenspegeln för alla Pitebor, menar Roslund.

- Även om Banverket är redo att själva bekosta hela investeringen får de inte bygga bort vattenspegeln, anser han.

Taggig häck

Banverket och Green Cargo talar i dag om behovet av ett 1,40 meter högt stängsel - av vackrast möjliga exteriöra prägel.

Kommunalrådet Peter Roslund förordar istället en taggig, lågväxande, bred häck, som det ska göra fysiskt ont att passera.

- Innan häcken är fullt uppvuxen kan man förstärka och skydda den med ett genomskinligt meterhögt staket, som kan plockas bort på sikt.

Roslunds gröna ide faller inte i god jord hos tågpersonalen.

- Risken finns att en häck ytterligare försvårar vår möjlighet att upptäcka folk innan de försöker gena över spåret, kommenterar Ulf Enberg.

Och medan tjugotalet timmertåg passerar varje dag fortsätter skuggboxningen om huruvida häck eller staket mest gagnar säkerheten i området.<\c><\c>

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om