Upptagna röjare på taken

Bygdens mest upptagna yrkeskår kör hårt uppe på hustaken. Bara på torsdagen var ett 80-tal auktoriserade takskottare igång i Piteå med omnejd.– Det är tufft att hinna med, konstaterade Conny Karlsson från Taktjänst.

Meterhöga snövallar på hustaken. När temperaturen stiger ökar snön i vikt och vindpackad snö kan väga upp till 200 kilo per kubikmeter.

Meterhöga snövallar på hustaken. När temperaturen stiger ökar snön i vikt och vindpackad snö kan väga upp till 200 kilo per kubikmeter.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2015-02-05 16:51

Videon är inte längre tillgänglig

Uppifrån ett av de höga hustaken på Centrumområdet i Piteå är utsikten enorm.

Från den spadbestyckade Christoffer Landströms position avtecknar sig en oändlig massa kvadratmeter tak, tyngda av meterhög delvis packad snö och på sina håll läskiga utskjut.

Stor ansträngning

– Ja, det är bara att hugga i. Men det är svårt att hinna vara överallt samtidigt, säger Christoffer Landström, från firman Taktjänst.

Han och Conny Karlsson har fått hela Centrumområdet på sin lott. Ordern är att skotta ner all snö närmast kanterna, alla utskjut och säkra för fotfolket nertill.

Det är ett megajobb som kräver stor muskelkraft.

Svåröppnade luckor

– Det går åt mycket tid bara för att få upp takluckorna. De flesta är helt översnöade och igenisade. Sedan måste vi gräva fram speciella fästen uppe på taken för att angöra livlinorna, berättar Conny Karlsson.

Team Karlsson och Landström jobbar i lag och varvar en upptill med spade i näven, en nere på backen som vakt och redo med snöförare för entréportsputsning.

Kabong, kabong, kabong... Lass efter lass av snö dundrar ner i backen.

– Det gäller att vara försiktig upptill. Man ser inte ytterkanten för all snö. Och här nere håller vi dunderkoll på alla förbipasserande, säger Conny Karlsson.

Ökad rasrisk

Det är mycket snack om snö och behovet av takskottning i bygden för tillfället. Och efterfrågan lär öka med växande rasrisker när plusgrader, eller näst därtill, väntas in under helgen som ju ökar både snötyngd och isbildning uppe på taken.

– Det finns skäl att uppmana allmänheten att se upp med överhäng som inte takskottarna hunnit riva ner, säger Sören Carlsson, förvaltningschef vid Pitebo AB.

– Vi är fullt medvetna om att vi som hyresvärd bär fullt ansvar för att få taken skottade. Samtidigt hoppas vi på förståelse för svårigheterna med att hinna med som vintervädret varit senaste tiden, säger han.

Mobilisering

"Varför gör ingen något", undrade ett par telefontipsande snötaksobservatörer i samtal till PT på torsdagen.

Att någon gör något bekräftar dock mobiliseringen av ett 80-tal auktoriserade snöskottare från olika takfirmor i pitebygden. Så har det sett ut hela veckan. Så lär det fortsätta kommande vecka.

Allt eftersom kommer överhängen att betas av – men tills riskerna är helt bortsopade uppmanas allmänheten att se upp.

Fakta Snö på taket

Ansvar för takras faller alltid tillbaka på fastighetsägaren.

Att varna allmänheten med skyltar om ”rasrisk” är förvisso vällovligt, men det går inte köpa sig fri med skyltar om olyckan är framme.

Platta tak och traditionella sadeltak med ränndalar/vinkelrännor är mest angelägna att skotta, jämte så kallade utskjut liksom istappsbildningar.

En kärvande ytterdörr och/eller mer än halvmeterdjup snö på taket kan vara skäl för att aktivera spaden.

Det anses mindre viktigt att skotta ett sadeltak på en normalvilla utan huskropp i vinkel.

Viktigt är att lämna kvar cirka en decimeter snö för att inte i onödan skada taket med spaden.

När temperaturerna stiger och snön blir blötare och packas ihop av vinden, kan snö väga 200-300 kilo per kubikmeter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!