Upptäck glaukom – kolla trycket

Sjukdomen kan ge bestående skador på synnerven om den inte upptäcks i tid. 5000 patienter i Norrbotten har glaukom och mörkertalet är stort. ”Om du har ärftlighet – kolla trycket”, uppmanar Ann-Lis Forsberg.

Kontroller. "Jag kollar trycket varannan månad", säger glaukompatienten Ann-Lis Forsberg.

Kontroller. "Jag kollar trycket varannan månad", säger glaukompatienten Ann-Lis Forsberg.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2016-03-04 05:00

70 miljoner människor i världen har glaukom. I Sverige beräknar man att det finns 200 000 drabbade – men bara hälften har fått sin diagnos.

– Ett av de stora bekymren med den här sjukdomen är att den är så svår att upptäcka, säger Ann Nordlund, överläkare på ögonkliniken i Piteå.

Den kroniska ögonsjukdomen kallas i folkmun för grön starr, men det finns inga samband med grå starr som grumlar linsen. Glaukom drabbar synnerven och många får skador när vätsketrycket i ögat ökar.

– Om man söker hjälp för att man ser dåligt, då har man ofta redan stora skador. Det händer att folk kommer hit och direkt måste sluta köra bil, säger Ann Nordlund.

Varje år uppmärksammar Svenska Glaukomförbundet sjukdomen med en informationskampanj. ”Världsglaukomveckan” infaller vecka 11 och den 14 mars anordnar lokalföreningen i Norrbotten en föreläsning om glaukom på samvaron i Piteå.

– Det finns 5000 glaukompatienter i Norrbotten, men mörkertalet är stort och många vet inte vad det är, säger Ann-Lis Forsberg från Piteå, styrelseledamot i glaukomföreningen i Norrbotten.

Hon sökte själv hjälp när hon började se sämre.

– Jag märkte det först när jag körde bil hem från jobbet en dag. När solen stod lågt var det kristaller runt om billysen, säger Ann-Lis Forsberg, 74 år.

Det var mer än tio år sedan och hon hade tur som inte redan fått skador på synnerven. Efter diagnosen har hon fått göra en trycksänkande operation i höger öga och två laserbehandlingar i vänster. I ögat som inte är opererat använder hon ögondroppar för att bromsa sjukdomsförloppet.

– Jag märker inte av några försämringar än, men jag kollar synfältet två gånger per år och trycket varannan månad.

Glaukom går ofta i arv och personer med sjukdomen i släkten uppmanas att göra återkommande tryckkontroller från 40-årsåldern.

– I mitt fall hade min mamma glaukom. Kolla trycket om du har ärftlighet och se även till att dina barn kontrollerar sig, säger Ann-Lis Forsberg.

– När jag började som ögonläkare kontrollerade vi alla med ärftlighet, det gör vi inte längre. Därför bör man absolut gå till en optiker och mäta ögontrycket om man är över 40 år, tillägger Ann Nordlund.

Skadar synnerven

Glaukom eller grön starr, är en ögonsjukdom som drabbar synnerven och leder till att synfältet gradvis krymper. Skadorna uppstår oftast på grund av för högt vätsketryck i ögat, men man kan också ha sjukdomen utan förhöjt tryck.

Glaukom är ovanlig före 50 års ålder, men mellan 65 och 75 år har mellan 5-6 procent fått diagnosen.

Glaukom kan inte botas, men sjukdomsförloppet kan fördröjas med trycksänkande läkemedel, laserbehandling och operation.

Källa: Svenska glaukomförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!