Både vårdalliansen och Norrbottens sjukvårdsparti (ns) har satt samman egna strategier för de kommande två åren i landstingspolitiken, som alternativ till majoritetspartiernas. De stora debatterna sparar man dock till fullmäktigemötet i Jokkmokk om ett par veckor.
Sjukvårdspartiet fortsätter att strida för att öppna stängda akutkirurgimottagningar i länet. Utöver det vill man bland annat också bredda samarbetet med kommunerna ordentligt på flera områden.
Journalföring och inköp är två sådana. Allt för att hushålla med ekonomin.
Den politiska organisationen behöver ses över, menar gruppledaren Kenneth Backgård. Han vill öka det lokala inflytandet och ge landstingets beredningar ett större ansvar. Dessutom vill han lägga ned landstingets åtaganden inom Almi, Filmpool Nord och IT Norrbotten.
För få läkare
Den svåra rekryteringen av läkare kom att diskuteras länge vid sammanträdet. I dag saknar primärvården 35 läkare i länet. Sjukvårdspartiet vill intensifiera rekryteringsarbetet. Inslag av schemalagd tid för forskning skulle kunna vara ett lockbete, menar man.Vårdalliansen kallar sitt förslag "Patienten, personalen, pengarna och politiken - fyra motiv att sätta P för vänsterstyret i landstinget". Folkpartiets Jens Sundström konstaterade att oppositionspartierna inte har samma ekonomiska möjligheter som majoritetspartierna att från grunden arbeta fram en egen plan. De alternativa förslagen har majoritetens förslag som bas. Även vårdalliansen går in för att få en större lokal spridning av det politiska arbetet i landstinget. Man vill flytta politisk makt från landstingsstyrelsen och bilda nya utskott och nämnder.
- Jag ser fram emot debatten i fullmäktige, sa Maria Salmgren, m.
Jämställd vård
Landstingsrådet Kent Ögren, s, var inte imponerad av de alternativa landstingsplanerna.- Med all respekt för att ni gjort ett jättejobb och producerat en massa text, men en del av de ekonomiska förslagen ger mig rysningar, sa han.
Socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet fokuserar bland annat på jämställd vård, större tillgänglighet, mer samarbete och en öppnare inställning till alternativa behandlingsformer i sin landstingsplan.