Utmanande
- Det har varit utmanande på många sätt, konstaterar Jonas Juuso som fått prova på både att vara på en cykelverkstad, en bokaffär och på en skola.Åsa Lundberg, som främst praktiserat på en skola för 5-7-åringar, säger att praktiken gett massor av erfarenhet eftersom det varit en så ovanlig situation.
- Det är ju inte som att praktisera på hemmaplan, då lever man ju ändå sitt vanliga liv men det här har varit så annorlunda, konstaterar hon.
Fokuserade
Gemensamt för alla tre är att de varit arbetslösa en längre tid innan de fick höra talas om möjligheten till utlandspraktik och de tvekade aldrig när de fick chansen. De har bott i värdfamiljer och har tillbringat långa arbetsdagar på sina praktikställen.- Man har varit rejält trött på kvällarna eftersom man varit så fokuserad hela dagarna, säger Claes Nilsson som också han praktiserat på en skola men med lite äldre elever. Språket har inte varit något problem för någon av dem och de tre veckorna har gått fort. Alldeles för fort.
- Vi hade gärna stannat två-tre veckor längre, nu hann vi bara precis anpassa oss så var det dags att åka hem, säger Åsa.
Visar på framåtanda
Alla tre tror absolut att deras utlandspraktik är en fördel på arbetsmarknaden.- Det visar ju i alla fall att man har initiativförmåga och kan ta för sig, säger Claes som nu ska läsa in gymnasiebetygen med sikte på läraryrket.
Åsa och Jonas är intresserade av fler möjligheter till utlandspraktik, eventuellt volontärarbete i något annat land.
Snart börjar rekryteringen till nästa praktikperiod som startar till hösten.
- Projektet vänder sig till arbetslösa ungdomar mellan 18 och 24 år och omfattar totalt sju veckor. Tre veckors förberedelse, tre veckors praktik och sedan en avslutningsvecka när ungdomarna bland annat skriver en rapport, de får också ett certifikat som intygar praktiken i utlandet, berättar Sten Andersson.