Uppmanar till att handla lokalt

Den ekonomiska krisen för bönderna gör att LRF går ut med en kampanj som riktar sig till konsumenterna. "Vi trycker på hårdare för att få konsumenterna att handla lokalt", säger Nils-Olov Lindfors, ordförande LRF Norrbotten.

Handla lokalt! LRF beslutade på regionstämman att uppmana konsumenter att handla lokalt. Vidare vill man att handlarna tydligt ska visa var lokala varor finns i butiken.

Handla lokalt! LRF beslutade på regionstämman att uppmana konsumenter att handla lokalt. Vidare vill man att handlarna tydligt ska visa var lokala varor finns i butiken.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2015-02-18 13:40

De kärva tiderna för mjölkbönderna har gjort att bönder, LRF och Norrmejerier mobiliserat.

Samtidigt som landsbygdsministern Sven-Erik Bucht höll toppmöte på Rosenbad med anledning av det kritiska läget för den svenska mjölknäringen så höll LRF regionstämma i Sunderbyn.

Där tog stämman beslut om att gå ut med uppmaningen: Handla lokalt!

Handeln

För att Norrbotten ska kunna ha kvar någon matproduktion uppmanar LRF konsumenterna att handla ytterligare en lokalproducerad matvara varje vecka. Dessutom uppmanar man handeln att skylta upp tydligt var lokalproducerat finns att hitta i butiken.

– Situationen är kritisk och snart har tåget gått. De gårdar som läggs ner kommer inte tillbaka. Det är viktigt att handeln är med på tåget och gör en tydlig skyltning över lokala varor, säger Nils-Olov Lindfors.

Norrbottens mjölkbönder befinner sig i en ekonomiskt akut situation sedan avräkningspriset på kort tid sänkts två gånger.

I länet finns 90 mjölkbönder kvar och i vissa kommuner bara en. Fortsätter utvecklingen så kommer fler bönder att tvingas till konkurs och det i sin tur påverkar Norrmejerier som är i ett ansträngt läge.

– Norrmejerier har hög soliditet men vi utmanas stenhårt från en globalkonkurrens och därför kan konsumenterna avgöra med sina val i butiken. Den största krisen är på gårdsnivå, Norrmejerier ägs ju av mjölkbönderna, så allt hänger ihop. Det är svårt att bedöma utvecklingen av mjölkproduktionen i framtiden och frågan är hur glest det kan bli mellan bönderna innan det blir problem med servicen. Det blir färre och färre mjölkbönder och gårdarna blir större och större, så ser det ut i hela Europa och även i norra Sverige.

– Men hur få de än blir kommer vi att hämta mjölken, lovar Henrik Wahlberg, styrelseordförande i Norrmejeriers ekonomiska förening.

Norrmejerier har just påbörjat en översyn över anläggningsstrukturen.

– Det är inget konstigt med det. Sista gången var 2010 och då behöll vi allt som det var, inga förändringar gjordes. Jag vill inte spekulera i hur det blir denna gång, säger han i och med spekulationer om eventuella nedläggningar av anläggningar.

–  Vi måste vara kostnadseffektiva. Men Norrmejerier är inget krisföretag, absolut inte, men det finns stora utmaningar i mjölkbranschen då det är så oerhört pressat att vara mjölkbonde, säger Wahlberg.

Han tror det kan vända men då måste mjölkbönderna få samma konkurrensvillkor som övriga Europa.

– Ta gruvnäringen till exempel, varför ska de ha lägre dieselpris än lantbruket? Skulle bönderna så samma subventioner skulle det göra 10 till 15 öre per kilo mjölk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om