Vad som är rätt eller fel i den här typen av djurärenden kan uppfattas aningen vagt.
Samtidigt finns det angivet i djurskyddslagen hur man rent allmänt ska gå tillväga om djur påträffas skadade.
Ovanligt
Martin Wass hänvisar till lagens 30:e paragraf.
– Där står bland annat om ett djur påträffas skadat och om skadorna bedöms så pass allvarliga så ska djuret avlivas, säger han.
– Samtidigt är det kanske inte svar på din frågeställning om polisen skulle ansträngt sig mer för att underrätta ägaren.
Martin Wass berättar att det finns en så kallad logg på hela ärendet där polisen på plats var i kontakt med länskommunikationscentralen i Luleå den aktuella kvällen.
– Det är så att säga länsvakthavande befäl som fattar beslut om åtgärd efter diskussion med polisen på plats, säger han.
Han konstaterar vidare att det är långt ifrån vanligt att polisen kallas ut till platser där exempelvis husdjur blivit påkörda.
Klagomål
– I det här fallet var patrullen i färd med en trafikkontroll när den upptäckte den skadade katten på vägen, berättar Martin Wass.
Han anser i alla händelser att familjen ska skicka in klagomål till polisen i Piteå som har två handläggare som prövar ärendet.
– Då får ju alla klart om det begåtts något formellt fel, säger Wass.
Det kan tilläggas att på varje polisstation finns särskilda frysboxar eller förvaringsboxar som bland annat används när döda, fridlysta djur påträffas och ska skickas vidare.
Varje polisstation har dessutom en särskild scanner för att kunna läsa av döda husdjur som har chip inopererade. Där finns alla uppgifter om djuret och dess ägare.