Under vårvintern togs ett stort steg för ljusare återvinning i Piteå när Pireva initierade ett möte med kommunen och Pite energi för att diskutera frågan. Kjell Lundholm, affärsområdeschef för avfall och återvinning vid Pireva, som varit engagerad i belysningsfrågan i åratal, kände att något behövde göras. Detta efter att FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) som har ansvaret för återvinningsstationerna, tydligt uttryckt att de inte hade för avsikt att ombesörja någon belysning.
Det gjordes en schablonberäkning på vad det skulle kosta att fixa belysning till de 23 stationer som i dagsläget saknar detta. Beräkningen byggde på att det skulle kosta mellan 30 000 och 50 000 kronor per station att ordna belysning. Nu har man tittat närmare på de olika stationerna och förutsättningarna för belysning på varje enskild plats. Av materialet framgår att tre av totalt 26 stationer i kommunen har fungerande belysning. Dessa är Bredviksberget, Gamla Sjulnäsvägen i Sjulnäs och Pitsund.
Ett antal stationer har intilliggande gatubelysning som kan nyttjas för upplysning av återvinningen till en lägre kostnad. Till dessa hör bland andra återvinningsstationerna på Nordlunda, på Strömnäs, Olof Palmes gata, Norrfjärden och Rosvik.
– Det kan till exempel handla om att en armatur som har en lampa som lyser mot en närliggande väg, byts ut mot en dubbelarmatur som även kan lysa upp återvinningen, säger David Öquist, vd på Pireva.
Han är medveten om att belysningsfrågan är het på många platser och tycker det är positivt att den hamnar högt upp på agendan.
– Det är bra att folk vill sopsortera och man ska så klart kunna göra det på ett tryggt sätt, säger han.
Något som ställer frågan om belysning vid återvinningsstationerna på sin spets, är regeringsbeslutet om förordningsändringar kring producentansvaret för förpackningar och returpapper samt kommunernas insamling av matavfall. Se artikel intill.
– Vi vet ännu inte vad detta kommer att innebära för Piteå, men rätt vad det är, ska vi inte ha några återvinningsstationer och istället ha fyrfackskärl vid varje fastighet. Förändringen kommer att börja träda i kraft 2021 och det är ju ett tag kvar till dess. Det kan ju verka onödigt att lägga ut miljonbelopp på att fixa belysning till återvinningsstationer som eventuellt ska plockas bort inom kort, säger David Öquist.
Piteås kommunalråd Anders Lundkvist, som deltagit i mötena som kommunens företrädare, säger att framtagandet av en prioriteringsordning och kostnadskalkyl som gjorts i samarbete mellan Pite energi och Pireva, skötts på ett utmärkt sätt och att han nu kommer att se till att ärendet inte faller mellan stolarna.
Vem ska göra jobbet och ta kostnaden?
– Det handlar inte om några större pengar att fixa belysning till de prioriterade stationerna och hur det praktiskt ska gå till får vi lösa. Ärendet ska inte hamna i ett vänteläge. Kostnaden är hanterbar och något helt annat än vad den första schablonberäkningen visade att det skulle kosta. Det kommer att lösa sig, säger han.
När ska det göras?
– Tanken är att belysningen ska vara på plats nu i höst när det börjar bli mörkt.
Enligt kostnadskalkylen skulle det kosta knappt 75 000 att ordna fram belysning till de prioriterade stationerna.
Prioriterade återvinningsstationer: Norrfjärden (Tullnäsvägen), Rosvik (Handelsgränd), Jävre (Jävrevägen), Blåsmark (Järvstigen), Hemmingsmark (Hemmingsmarksvägen), Strömnäs (Ringiusvägen), Djupviken (Olof Palmes Gata)