Upplyst återvinning i Luleå – mörkt i Piteå

Mörkret fortsätter att råda på återvinningsstationerna i Piteå. Kommunen, Pireva och FTI är oense om vem som har belysningsansvaret. I Luleå har renhållningen löst problemet.

Ficklampa. En ficklampa eller mobil med lampa kan vara bra att ha med sig när skräp ska kastas efter mörkrets inbrott vid återvinningsstationerna i Piteå. (arkivbild)

Ficklampa. En ficklampa eller mobil med lampa kan vara bra att ha med sig när skräp ska kastas efter mörkrets inbrott vid återvinningsstationerna i Piteå. (arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2017-11-30 19:31

I ett flertal artiklar har Piteå-Tidningen berättat om bristen på belysning vid majoriteten av kommunens återvinningsstationer. I brist på ljus löser medborgarna sin återvinning på olika sätt.

Många utför sin återvinningsrunda under dagtid, i dagsljus. De som inte har den möjligheten, men har tillgång till bil, parkerar bilen med lysena riktade mot containrarna. Andra har med sig en ficklampa eller lyser upp behållarna med mobiltelefonen för att skräpet ska hamna i rätt behållare.

Erik Öhrling, vd på Luleå renhållning, säger att FTI (förpacknings- och tidningsinsamlingen) på samma sätt som i Piteå, ansvarar för Luleås återvinningsstationer. I ansvaret ingår inte tillhandahållandet av belysning.

Luleå renhållning har därför valt att lösa belysningsfrågan på egen han.

– Vi har försökt att få FTI att stå för de här kostnaderna men har inte lyckats med det, men vi anser belysningen vara en så pass viktig fråga att vi därför valt att lösa det själva. Vi ser det som en service gentemot medborgarna som ska kunna känna sig trygga när de återvinner. Stationerna ligger ofta lite ensligt till och därför är belysningen viktig, säger han.

Enligt Erik Öhrling har belysningslösningen i Luleå inte föregåtts av några politiska beslut.

– Nej, vi har tagit på oss att göra det här och ordnat belysning på de flesta ställen, säger han.

Kostnaden för belysningen går på renhållningens budget. Kostnaden består av underhåll, elkostnad samt installation och kostnad för ny armatur när en ny station anläggs. För cirka två år sedan upprättades nya stationer i Bensbyn och Ersnäs.

– Där tog vi en kostnad på 50 000 kronor per station för belysningen. Eftersom de här stationerna ligger på landsbygden blev belysningsinstallationen dyrare än vid en station i centrala Luleå. Kostnaden landade på 50 000 kronor per station för att vi blev tvungna att gräva en del för att få fram elen, säger Ulf Almqvist, affärsområdeschef på Luleå renhållning, som jobbat länge i branschen.

Han säger att man i takt med att nya stationer anlagts så har man löst belysningsfrågan eftersom.

– Det gjordes ju en drive på 90-talet när återvinningen tog fart. Oftast löser vi belysningsfrågan med att koppla in oss på den befintliga gatubelysningen, något som inte kostar mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!