Uppfinnare oroliga när Almi tar över

UPPFINNARE. En knasig ide. Det tycker många av länets uppfinnare om beslutet att lägga ner Innovation Norrbotten.- Jag kan förstå oron men det bästa är om Almi blir ensam huvudman för den här typen av frågor, hävdar landshövding P-O Eriksson.

Piteå2006-09-25 00:00
Innovation Norrbotten fungerar som bollplank och rådgivare till många av länets så kallade garageuppfinnare. Verksamheten har finansierats av Längmanska företagarfonden och Norrbottens forskningsråd.

Men nu är det slut.

I egenskap av ordförande i Längmanska fonden, som till hälften äger Innovation Norrbotten, stöttar P-O Eriksson tanken på att renodla verksamheten.

- Det är inte bra med flera olika aktörer på samma arena.
Almi har ju sedan tidigare regeringen och riksdagens uppdrag att arbeta med innovationer. Norrbotten och Västerbotten är de enda länen i landet med en parallell organisation. Att ha flera instanser och organ för samma frågor gynnar ingen. Dessutom har Almi resurser och pengar som Innovation Norrbotten saknar.

Bra på ideer

Bland uppfinnarföreningarna, även den i Piteå, är dock oron stor. De anser sig ha fått stor hjälp av Innovation Norrbotten.

- Vi är bra på ideer men sämre på hur man skyddar dem. Där har vi haft en oerhörd back up och support från Innovation Norrbotten. Risken är stor att detta stöd går förlorat när Almi ska överta verksamheten. De verkar bara vara intresserade av stora projekt, inte av oss garageuppfinnare, säger en av medlemmarna i Piteås uppfinnarförening som vill vara anonym.

Gösta Åström, vd på Almi, har hört kritiken.

- Det finns alltid en oro inför förändringar. Men jag lovar att ingen enskild innovatör ska behöva drabbas. Vi har ett gemensamt ansvar att se till så att ingen hamnar mellan stolarna. Krävs det förändringar av vår egen verksamheten för att klara den saken så gör vi det.

Tror på lyft

Åström delar landshövdingens uppfattning att det är bra med en huvudman för innovationsfrågor.

- Vi är överens med Längmanska fondens vd, Roger Jakobsson, att vårt övertagande inte ska leda till något förfång, varken för företagare eller uppfinnare.

Tvärt om hoppas Åström på ett lyft för den norrbottniska uppfinningsrikedomen.

- Almi förfogar ju över resurser, bland annat i form av expertis som vi kan kalla hit från övriga delar av landet. Alla som känner ett behov av stöd är välkomna till oss.

Åström pekar också på ett antal uppfinnarseminarier som Almi arrangerat runt om i länet på senare tid.

Hett uppfinnarlän

- Jag lovar att alla innovationer ska hanteras rätt. Det är faktiskt inte så att vi bara bryr oss om stora häftiga projekt. Faktum är att andelen så kallade Hi Tech-uppfinningar är liten. Även små praktiska innovationer kan vara väl så värdefulla. Vi ska se till att så många uppfinningar som möjligt blir kommersiella.

Enligt Åström är Norrbotten i dag ett av de hetaste innovationslänen i landet.

- Vår verksamhet har visat sig effektiv, menar Åström, och pekar på de senaste årens statistik.

Bara i år, januari till och med augusti, har Almi haft 1 055 kundkontakter med innovatörer. Siffran för motsvarande period 2005 var 838.

Som förr ...

- Dessutom har vi 104 pågående ärenden.

Andelen kvinnor som hört av sig till Almi för rådgivning och stöd är 26 procent. Ungefär lika stor del av innovatörerna är under 30 år.

Innovation Norrbottens ungdomsverksamhet får nya ägare.

- Vi kommer att arbeta vidare som förut, säger Emelie Lindgren innovationsrådgivare.

PT sökte också Wigert Engström, vd för Innovation Norrbotten, för en kommentar, men han befann sig utomlands på tjänsteresa och gick inte att nå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om