Alla behövs och alla kan lyckas med en vän vid sin sida som ger rätt guidning och hjälp i kontakter med myndigheter och liknande.
Moa står för Motivera och Aktivera och är ett samverkansprojekt mellan Piteå kommun och Skellefteå, Älvsbyns och Arvidsjaurs kommuner samt Regionen, Sparbanken Nord och ESF, Europeiska socialfonden, som stått för 47 procent av finansieringen.
Projektet har vänt sig till unga 15–29 år med psykiska problem och funktionsnedsättningar som hoppat av skolan och hamnat i utanförskap. Att kunna motivera och aktivera dem tillbaka till livet var utgångspunkten.
Nu när Moa-tiden strax är slut kan projektledaren Ylva Lindström redovisa ett imponerande och glädjande resultat.
– Totalt, i alla kommuner, har 158 deltagit och hälften har nått målet; 34 har gått till studier och 43 till arbete, säger hon. Avslut annat 56 personer, till ordinarie verksamhet 25.
I Piteå har 38 personer skrivits ut från Moa, åtta har gått till studier, nio till arbete och 21 till annat. De kan ha överförts till den ordinarie verksamheten vid kommunens arbetsmarknadsenhet, fått aktivitetsstöd, tagits över av socialtjänsten eller helt enkelt hoppat av.
I Arvidsjaur har 15 personer varit inskrivna, åtta har gått till arbete, en till studier och fem till annat.
I Älvsbyn har 27 skrivits ut, åtta har gått till studier, fem till arbete och 14 till annat (minst fem till ordinarie verksamhet).
Den viktigaste framgångsfaktorn har varit närheten till deltagarna. Och att alla har fått en individuell handlingsplan.
– Vi har åkt hem till dem, gått vid deras sida och följt med till myndigheter, skolor och praktikplatser, säger Lindström, som önskar att man såg och ingrep mycket tidigare, redan i förskolan ibland. "Utanförskap kostar så mycket lidande".
– Har man länge suttit ensam hemma är det svårt att komma igång, då möts vi där de är och börjar med att få ut dem, särskilt nu i pandemitider har det blivit mycket "walk and talk", att promenera och prata, berättar handläggaren Elisabeth Talludde, som bland annat hjälpt Freiya Kjellberg ut i livet igen.
Freiya hoppade av gymnasiet. Utbränd och sjukskriven blev hon mer och mer isolerad hemma, men fick hjälp. Hon har läst in gymnasiet, gått vidare till andra studier och praktik och mår väldigt mycket bättre.
– Moa och KomVux tog mig i handen och frågade "Vad behöver du? Hur kan vi hjälpa dig?", säger hon.