Unikt videoklipp visar oljan i vraket

Ett nytt videoklipp ger för första gången allmänheten en föraning om hur mycket olja det finns i Munksund 5. Men för Johan Wirtala, avdelningschef vid Piteå kommun, kommer inte bilderna som en nyhet.

Gustav Hermansson berättar att man får en stark smak av olja i munnen när man dyker ner till vraket.

Gustav Hermansson berättar att man får en stark smak av olja i munnen när man dyker ner till vraket.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2019-08-22 15:30

Gustav Hermansson från Piteå sportdykarklubb var med när klippet spelades in. Han uppskattar att oljelagret som ligger innanför taket i hytten är fem–tio centimeter tjockt.

– Man får fruktansvärt mycket oljesmak i munnen när man är där. Det fastnar på kläderna och utrustningen också, säger han.

Gustav Hermansson tycker det är beklämmande att kommunen planerar att vänta ända till vintern innan man ska gå vidare med en planering för vad som ska hända med vraket.

– Nu har inte jag varit in i vraket. När klippet togs stack vi bara in armen genom fönstret på hytten, så vi har inte varit inne i båten. Men skulle man gå in i den tror jag definitivt man skulle hitta läckan, säger Hermansson.

Enligt uppgift fylldes tankarna med 5 000–6 000 liter tjockolja innan Munksund 5 sänktes i Piteälven. Men i dag är det ingen som vet hur mycket olja som finns i vraket.

– Jag vet inte hur de har tänkt undersöka vad som finns i tankarna, säger Gustav Hermansson.

Piteå sportdykarklubb vill gärna bistå kommunen med sin kunskap.

– Dykarna som kommunen anlitat hittade ju inte till vraket första gången de skulle undersöka det, och då är det ändå markerat med en boj, säger han.

Johan Wirtala är avdelningschef på fysisk planering vid Piteå kommun. Han känner till oljelagret under taket i hytten på Munksund 5.

– Jag har sett liknande bilder tidigare. Däremot vet vi inte om den här oljan kommer från motorn eller från tankarna, säger han.

Han känner ingen stress över att vidta åtgärder just nu.

– Nej, utifrån de professionella vi pratat med så gör jag inte det. Det är inplanerat två dyk till, varav det ena kommer att ske när isen har lagt sig. Då hoppas dykarna att de ska komma åt påfyllningsröret till tankarna. Det skulle innebära att vi kan ta ett prov från tankarna, säger Johan Wirtala.

Hans förhoppning är att det inte ska finnas några större mängder olja i vraket och att man kan låta det ligga kvar.

– Det finns inget kulturhistoriskt värde i att ta upp båten. Men är det så att den kan orsaka skada där den ligger, då kommer vi se till att den bärgas, säger han.

Ännu tycker Johan Wirtala det är för tidigt att spekulera i kostnader för en eventuell bärgning, den uppgift om en–två miljoner kronor som Piteå kommun tidigare nämnt, behöver enligt Wirtala inte stämma.

– Det går inte att säga nu hur mycket en bärgning skulle kosta, men om det skulle bli aktuellt skulle vi sannolikt försöka få hjälp med finansieringen, säger Johan Wirtala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!