Unikt projekt ger patienter trygghet

I ett unikt projekt i Piteå jobbas det för tryggare hemgång från sjukhuset och samordnade vårdinsatser i hemmet. "Det har varit en brist i omhändertagandet, men nu kan hemgången bli tryggare", säger Emelie Jonsson Sandberg, projektledare i närsjukvårdsteamet.

Besök i hemmet och äldre för att ta reda på omsorgsbehovet. Emelie Jonsson Sandberg är projektledare för det unika närsjukvårdsteamet som startat i Piteå för samordna hjälpinsatser.

Besök i hemmet och äldre för att ta reda på omsorgsbehovet. Emelie Jonsson Sandberg är projektledare för det unika närsjukvårdsteamet som startat i Piteå för samordna hjälpinsatser.

Foto: Annika Lahti

PITEÅ2019-03-14 23:00

När den nya lagen om samverkan mellan kommuner och regioner kom 2017 fick primärvården ett stort ansvar med att ta hand om patienter som skulle skrivas ut från sjukhus. Det gick så där i och med att vården fick färre dagar på sig att hitta lösningar och äldre tog upp sängar på sjukhusen istället för att tas om hand i hemmet.

Då beslutade närsjukvårdsledningen i Piteå att satsa på ett projekt för att ändra på detta. Det resulterade i ett unikt sätt att arbeta på.

– Vi har byggt upp ett närsjukvårdsteam själva utifrån lagen om samverkan mellan kommunen och regionen. Vi är anställda av Piteå närsjukvård och har hand om Hällan, Hortlax och Piteå hälsocentrals patienter. Det gör att patienterna får lika vård oberoende var de är listade, säger Emelie Jonsson Sandberg.

Och det har lyckats bra. Det kan man redan se efter drygt två månaders arbete. Hittills har man hunnit med 80 samordningar på drygt 2 månader vilket är en otrolig förbättring jämfört med tidigare då en halv tjänst skulle ha hand om tre hälsocentraler.

– Patienter har svarat via enkäter att de känner sig tryggare, de vet vad som händer och varför exempelvis hemtjänsten kommer. Vi hinner med betydligt fler genom att samordna insatserna tillsammans med patienten och andra vård- och omsorgsaktörer. Vi blir länken och patienten vet vem de ska kontakta, säger hon.

Helst vill teamet, som består av fem sjuksköterskor och en undersköterska, hjälpa människor innan de hamnar på sjukhus.

– Det är så många funktioner som kan försvinna med en sjukhusvistelse. Vi besöker människor mestadels i hemmet och pratar med dem om vilka behov de har.

Antalet äldre ökar snabbt liksom den psykiska ohälsan. 2035 kommer en stor del av befolkningen att vara över 65 år.

– För att möta det så måste satsningar göras innan människor hamnar på sjukhus. Jobbar vi preventivt kan vi trygga och säkra hemmet och se till att människor får den hjälp de behöver. Vi samordnar hjälpen och samarbetar med kommunen så patienten inte behöver ringa flera olika aktörer själv.

Teamet har hög tillgänglighet som en prioritering. Det finns alltid någon som svarar i telefonen.

– Jag jobbar mycket med att sprida budskapet om att vi finns, delar ut broschyrer och informerar frivillig organisationer. A och O är att de som behöver vet var vi finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om