Skogen är avverkad och markberedningen påbörjad. På Öhns industriområde i Öjebyn och på ett industriområde vid Utterströms åkeri i Arvidsjaur ska de nya tankstationerna placeras.
–Tanken är att stationerna ska vara i drift i början av hösten 2023, säger Roland Skoog.
Även om alla vätgasdrivna fordon kommer att kunna tanka så är det tunga transporter som är målgruppen.
– Placeringen av stationerna är också strategiskt viktig utifrån hur timmertransporterna rör sig. Samt att biltestverksamheten i Arvidsjaur har ett intresse av att det finns ett tankställe där, säger Henrik Sträng, delägare i Botnia Hydrogen.
Ännu finns inga lastbilar som kan köra på vätgas och tankstationerna är dyra att bygga.
– De kostar ungefär 40 miljoner kronor per anläggning. Totalt investeras cirka 80 miljoner i två anläggningar. Vi har sökt och fått 50 procent i bidrag från Klimatklivet, säger Roland Skoog.
Per Nilsson, företagsanalytiker vid Norrlandsfonden, som är en av finansiärerna, anser att Botnia Hydrogen har hög kompetens inom vätgas och att de är riktiga pionjärer med tanke på att de fordon deras tankställen riktar sig till – ännu inte finns på vägarna.
– Skoogs bränsle som i dag levererar drivmedel till de åkare som framtidssatsningen riktar sig till har ett stort engagemang. De siktar mot framtiden och vill delta i den gröna omställningen, säger han.
Finns det intresse för vätgas som drivmedel från entreprenörer?
– Ja, det gör det. Både för batterilastbilar och för vätgaslastbilar även om det kommer att ta några år innan de med vätgas börjar tillverkas. Fördelen med vätgas är att man tankar på några minuter. Ska man ladda ett lastbilsbatteri får man som chaufför cirka en timmes väntetid. Det blir problem i yrkestrafiken som har kör- och vilotider att förhålla sig till, konstaterar Skoog.
Skoogs bränsle har operatörsavtalet och kommer att driva tankstationerna.
– Vi kommer också att kunna erbjuda transport av vätgas exempelvis till gruvindustrin om de vill investera i vätgasdrivna fordon. När behovet ökar kommer Botnia Hydrogen att bygga fler anläggningar på strategiska ställen som till exempel Luleå, Töre, Gällivare och Kiruna, säger han.
Det är en ny era som växer fram och Roland Skoog tycker att det känns spännande att få vara med om den. Mångmiljonbelopp ska investeras. Han känner sig ödmjuk inför uppgiften och menar att de två vätgastankstationerna till en början är en testverksamhet.
– Om en pump är trasig på en vanlig bensinstation åker du till nästa och tankar. Men går de här pumparna sönder står ekipaget still. Det finns inga andra alternativ i närheten. Närmast att tanka är i Umeå. När ett nät av stationer är utbyggt blir det något annat, säger han och fortsätter:
– Vätgas har funnits i över hundra år inom industrin men tekniken att driva fordon med den är ny. Det finns cirka fem vätgasmackar i Sverige, merparten i södra Sverige. Det vi gör i Norrbotten är ännu på obruten mark.
I Asien kör man på vätgas och i Tyskland byggs vätgasen ut kraftigt men här är det helt andra breddgrader att ta hänsyn till.
– Nästa utmaning blir att få grejerna att fungera i 30 graders kyla. Det ser vi först nästa vinter. Man ska ta sig an uppgiften med ödmjukhet. Det handlar till en början om att prova sig fram, säger Roland Skoog.