Unik telefonkiosk renoverad till nyskick

Den 115 år gamla telefonkiosken på Rådhustorget har renoverats till nyskick. "Jag skulle kunna tänka mig att det här är den bäst bevarade i landet", säger Thomas Wallstén.

Totalrenovering. Telefonkiosken på Rådhustoret har renoverats för närmare 80000 kronor. Thomas Wallstén bekostade satsningen för att höja Rådhustorgets miljö.

Totalrenovering. Telefonkiosken på Rådhustoret har renoverats för närmare 80000 kronor. Thomas Wallstén bekostade satsningen för att höja Rådhustorgets miljö.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2016-08-03 11:26

Thomas Wallstén, som äger fastigheter vid Rådhustorget, har totalrenoverat Piteå kommuns anrika telefonkiosk. Kulturminnet som slitits ned av väder, vind och vandalisering har fått ny färg och trasigt glas och trä har bytts ut.

– Vi har noterat hur telefonkiosken förfallit genom åren, varför vi träffade en överenskommelse med Piteå kommun, som äger kiosken, att låna den i 10 år. Renoveringen har kostat oss en slant, men vi tycker den är unik och bör bevaras. Renoveringen har nu skett enligt konstens alla regler och det är förmodligen den bäst bevarade telefonkiosken av sin typ i landet, säger Thomas Wallstén.

Telefonkiosken på Rådhustorget kallades "pagoden" och var sitt första i sitt slag i Sverige. Modellen ritades av Hjalmar Celion 1901. Väggarna var av ljuddämpande material för skydd av buller utifrån. Den hade glasrutor med inetsad dekor i sidorna och ett gallerverk nertill. Avsikten var att man lätt skulle kunna se om någon var i kiosken och gallret kunde även tjäna som skydd mot hundar.

– Vi hoppas att ortsbor och besökare ska ha glädje av att se den. Sedan har vi lite idéer på att kunna göra något mer av den, men inget är klart, säger Wallstén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om