Pitebo är unika med sin satsning på de anställda.
De flesta företag har någon sorts friskvårdssatsning. Antingen betalar man gymkortet rakt av utan att kräva någon motprestation eller så har man olika lösningar för personalen, krav på ett visst antal träningar för att få tillbaka kostnaden.
Så har även Pitebo haft det. Företaget betalar hela träningskostnaden men har också krävt en motprestation för att få gymkortet betalt.
Hälsan blev sämre
Det erbjudandet står fortfarande kvar men företaget har vässat sin personalsatsning.
– Alla anställda ska träna minst en gång i veckan och det gör vi tillsammans på en gruppträning och på arbetstid, berättar Maria Sandström, vd.
Anledningen till skärpningen är signalerna från företagshälsovården. Pitebos personal får gå en gång per år och göra en hälsoundersökning och signalerna därifrån var tydliga.
– Hälsotalen försämrades stadigt, vi blev bland annat tjockare och blodtrycken ökade. Det gick åt fel håll helt enkelt.
Största mål
Något var tvunget att göras för att få behålla personalen frisk och minska sjukskrivningar på grund av olika problem.
– Vårt största mål är att få behålla alla friska så de orkar jobba fram till pensionen.
Problemen diskuterades och skyddskommittén kopplades in.
– Huvudfrågan var hur vi skulle få med dem som aldrig tränade, de som inte har någon träningsvana. Med de frivilliga uppläggen tränar de som redan tränar ännu mer.
Obligatorisk
Idéen om gemensam träning på arbetstid föddes. Det vändes och vreds på förslaget och de fackliga företrädarna kopplades in.
– Först var tanken att alla skulle träna tillsammans och att vi skulle stänga verksamheten men det var för mycket nackdelar med det.
Istället blev det så att personalen delades in i två grupper. Tisdagar och torsdagar går man från jobbet i slutet av dagen för att träna i grupp.
Träningen är obligatorisk.
– Visst fanns det personal som inte var så begeistrade i början, men nu har man upptäckt att det är bra och de har märkt en förändring vad gäller ork och välmående.
Unik satsning
Att göra en sådan här satsning för personalen är unikt. I första hand är den ett försök som ska pågå i sex månader för att sedan utvärderas.
– Sista gången, den 5 maj, stänger vi verksamheten för att gå och träna alla tillsammans.
Pitebo står för hela kostnaden från uteblivet arbete till upplägget med instruktörer som leder spinningpass och rygg och magövningar.
– Jag kan försvara den om vi på sikt kan visa att vi mår bättre och att träningen fått en positiv påverkan.
När försöket är slut ska det utvärderas, medarbetarna ska säga vad de tycker.
– Vi har inte ställt den obligatoriska närvaron på sin spets under försöket. Hur det blir i framtiden vet jag inte, det beror på om den stora majoriteten vill delta. För mig är det ett sätt att ta hälsan på allvar. Vi var tvungna att göra någonting, säger Sandström som redan nu tycker att försöket har blivit otroligt uppskattat hos medarbetarna.