Unik grupp skapar trygghet i Piteå

Spring på galleriornas toaletter, rädsla utanför systembolaget och otrygghet vid busstationen. Dessa problem har blivit mer sällsynta mycket tack vare en unik samverkan.

Vilka som ingår i "trygghetsgruppen" som träffas 4-5 gånger per år varierar. På måndagen bestod de av näringsidkare, polis, politiker, väktare, representanter från LP-stiftelsen och vice värd för glashuset.

Vilka som ingår i "trygghetsgruppen" som träffas 4-5 gånger per år varierar. På måndagen bestod de av näringsidkare, polis, politiker, väktare, representanter från LP-stiftelsen och vice värd för glashuset.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2014-02-04 06:22

Både stort och smått diskuteras vid samverkansträffarna som har ett tryggare Piteå som mål. Gruppen, som inte har något namn, består av bland andra polisen, politiker, affärsidkare och folk från systembolaget, där målet är att synliggöra de problem som finns i stan. På måndagen träffades gruppen i LP-stiftelsens lokaler för att fortsätta det framgångsrika samarbetet som redan, knappt två år efter starten, gett ett positivt resultat.

Kände otrygghet

Gruppen träffas fyra-fem gånger per år och aktualiserar vad som bör åtgärdas och vad som behövs för att skapa en framförhållning inför större och mindre evenemang.

– Allt började för ett par år sedan när det var många som kände sig otrygga av att berusade personer skränade utanför systembolaget och vid busstationen, säger Jenny Larsson vid polisen. Hon tog kontakt med både näringsidkare och kommunen för att starta en samverkan.

Träffarna gav ganska snabbt resultat. Exempelvis jobbar affärsidkare betydligt mer ihop.

– Ser man något misstänkt, till exempel ett gäng som kommer in i butiken kan man ringa till andra butiker och be dem vara uppmärksamma. Detta även om de inte snattar något i just min butik, säger Robert Lindgren på Intersport.

Butiksägarna hävdar att de ser ett ökande snatteri där särskilt stöldligorna är ett problem. Städer längs kusterna är drabbade och ligorna "arbetar" proffsigt.

– De plockar larm och under lugnare perioder slår de till där det är lite personal. Om de blir tagna håller de sig på en snatterinivå. En del har till och med räknat ihop till 999 kronor för att klara sig med ett bötesbelopp om de åker dit, säger Lindgren.

Medling

För att stävja att unga snattare utvecklas till grövre brottslingar efterlyser polisen mer medling.

– Handlarna behöver ta sig tid att ställa upp på medling, vilket innebär att snattaren och butiksägaren träffas och pratar om det som hänt tillsammans med kommunens utbildade medlare, säger Bo Hedlund vid polisen.

Nästa träff blir i april och där ska snatterierna följas upp, men även langningen – för att förebygga inför Valborgsmässoafton och examen. Polisen jobbar med att få extra patruller, även civila, för att förhindra langning.

– Vi har märkt att langningen har gått ner i Piteå. Dels för att vi har försvårat och utvecklat metoder för att stävja den, men även med hjälp av kontakter med poliserna i Piteå, säger Per Clausén, butikschef på systembolaget.

,

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!