Anders Nordin säger att SLP är totalt ointresserade av att få gehör för sina motioner hos de partier som sitter vid makten.
– Vår uppgift är att granska de partier som har makten och komma med förslag som förbättrar för alla invånare i Piteå på ett rättvist sätt.
Han är kritisk till den kommunala administrationen.
– De gör utredningar och blir belönade för att det är den text som majoritetsstyret vill ha. Det är faran med ett parti som suttit vid makten för länge. Egentligen skulle all ledande administrativ personal bytas ut efter varje val om maktskifte uppstår. Lite som man gör i USA och Frankrike.
Magnus Häggblad, Sverigedemokraterna, tycker att partiet haft ett gott utfall på sina fyra motioner.
– Motionsarbetet är ett viktigt sätt att lyfta partiets frågor och visa inriktningen för partiets politik. Men det är i realiteten väldigt svårt att få igenom en motion. Man ser ofta att bra motioner som fått avslag dyker upp igen efter en tid. Givetvis med majoritetens namn på denna gång.
Moderaterna har lämnat in sex motioner under mandatperioden.
– Självklart hade det kunnat vara mer, men vi anser att en motion bör vara väl avvägd och genomarbetad och därför är innehåll viktigare än antalet, säger Håkan Johansson, gruppledare.
– Vi har också förmånen att sitta med i både kommunstyrelsen och dess utskott där vi försöker påverka beslut innan de kommer till kommunfullmäktige.
Håkan Johansson säger att möjligheten att få förändring enbart genom motioner är extremt liten. Han får medhåll av Ulf Lindström (L).
– Vi får inget gehör på våra motioner men när majoriteten lägger samma motion några månader senare blir det bifall.
Majvor Sjölund (C) har samma upplevelse.
– Majoriteten kan ha svårt att bifalla en motion då den kommer från ”fel” håll, sedan återkommer förslaget i egen regi.
Majvor Sjölund beskriver dock motionsarbetet som mycket viktigt i det politiska arbetet, även om motioner ibland kan vara oklara i sitt innehåll och svåra att ta ställning till.
– Det är viktigt att partierna skriver så klart och tydligt som möjligt, så att det går att förstå.
Kristdemokraternas två motioner har båda fått svaret färdigbehandlad.
– Det är ytterst sällan någon motion från oppositionen blir bifallen. Man blir less, säger gruppledaren Helén Lindbäck.
– Men varje motion för ändå frågan framåt och efter några år beslutar majoriteten ofta att införa det man motionerat om.
Majoritetspartierna S, V och MP har inte lämnat in en enda motion under mandattiden.
– Vi finns med och bildar majoritet i kommunen och kan driva våra frågor smidigt direkt i majoritetsledningen eller i andra gemensamma forum och motionsinstrumentet blir därmed inte lika användbart för oss, säger Brith Fäldt, ordförande i Vänsterpartiet i Piteå.
Hon känner igen oppositionens resonemang om att motioner avslås och sedan dyker upp igen.
– Jag hade själv den tanken själv vid något tillfälle under min långa tid i opposition. Men nu, efter nära åtta år i kommunledningen, kan jag bättre förstå hur situationen uppstår.
Hon säger att det ofta blir avslag för att motionen är felaktigt formulerad eller för att det redan arbetas med frågan.
– När arbetet sedan prövats eller utredningen är klar kan frågan komma tillbaka som ett förslag från någon förvaltning eller nämnd, konstaterar hon.