Unik bro byggnadsminnesmärkt

BYGGNADSMINNE. Järnvägsbron i Sikfors, som togs i bruk 1914, är såväl tekniskt som estetiskt en av landets märkligaste järnvägsbroar. Det anser Riksantikvarieämbetet och regeringen håller med. Därför har utbildnings- och kulturdepartementet beslutat att bron ska vara statligt byggnadsminne.

Piteå2007-03-29 00:00


- Det känns otroligt bra att mitt arbete har gett resultat, även om det tog ganska många år, säger den förra ordföranden i Sikfors Intresseförening, Birgitta Jonsten Nordström.

Hon tillägger:

- Vilket kulturpaket vi har att erbjuda i Sikfors, med det statliga byggnadsminnet järnvägsbron och det blivande museet i den vackra gamla kraftstationen, byggd i funkisstil 1912!

Välbevarad miljö

I sin hemställan till regeringen om att järnvägsbron över Piteälven vid Sikfors måtte skyddas som statligt byggnadsminne anger Riksantikvarieämbetet följande motivering:

"Järnvägsbron i Sikfors, som togs i bruk 1914, är såväl tekniskt som estetiskt en av landets märkligaste järnvägsbroar. Plåtbalksbågarna var en nyhet inom svenskt järnbrobyggande och huvudspannets stöd och betongmurverket i sidospannen har stora estetiska kvaliteer. Läget invid vattenkraftverket gör att man här får en ovanligt välbevarad teknikhistorisk miljö med såväl pedagogiska som estetiska värden."

I torsdags beslutade regeringen att bland annat järnvägsbron i Sikfors, före detta tygstationen i Boden och delar av Malmbanan ska vara statliga byggnadsminnen.

Ändstationen

Därmed har Birgitta Jonsten Nordström lyckligen nått slutet, ändstationen, på sin långa resa för att få järnvägsbron i sitt kära Sikfors förklarat som statligt byggnadsminne.

Resan började när Bengt Spade med flera från Riksantikvarieämbetet besökte Sikfors 1996 för att titta närmare på gamla kraftstationen.

- Då säger Bengt Spade till mig: "Men ni har ju någonting här som är minst lika, kanske ännu mera bevarandevärt än kraftstationen, nämligen järnvägsbron".

Därmed hade han sått ett frö hos den dåvarande ordföranden i byns intresseförening. Nu när Birgitta Jonsten Nordströms arbete äntligen krönts med framgång vill hon framhålla bland andra Jeanette Aro på länsstyrelsens kulturmiljöenhet, som varit med på tåget hela resan sedan Birgitta kontaktade henne för närmare fyra år sedan.

I boken "Våra broar - en kulturskatt" av ovan nämnde Bengt Spade och Sven Olof Ahlberg, som Banverket och Vägverket gav ut gemensamt 2001, ägnas ett helt kapitel åt den ståtliga bågbron över Piteälven vid Sikfors. Sikforsbron, som jämförs med - kanske rent av stod modell för - den mäktiga Årstabron i Stockholm från 1929, beskrivs ingående.

Ståtlig bågbro

Utmärkande för denna bågbro av stål med underliggande båge och sidospann med betongvalv är att spannen i järnvägsbron kontrasterar starkt mot varandra: "Här står huvudspannets tunna och luftiga plåtbågar mot sidospannens tunga och monumentala betongvalv."

Enligt Bengt Spade visar Sikforsbrons konstruktion och utformning tydlig påverkan av dåvarande chefen för Järnvägsstyrelsens broavdelning, konstruktören och esteten Otto Linton.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om