Ungdomsprojekt för förbättrad integration

Ungdomarna i Vi-projektet ska under sommaren utforma och iscensätta egna idéer som verkar för antirasism och jämställdhet. Första gruppen presenterade under torsdagen sin slututställning, som bland annat inkluderat flera aktiviteter tillsammans med ensamkommande flyktingungdomar.

PITEÅ2013-07-01 06:01

Tre grupper med feriejobbande ungdomar kommer under sommaren att på olika sätt arbeta med Vi-projektet. Samtliga tre grupper ska själva utforma hur de vill att deras arbete för integration och jämställdhet ska se ut.

Det här gänget valde bland annat att hitta på många aktiviteter med de tolv ensamkommande flyktingungdomarna boende på Älvens grupphem i Öjebyn.

– Det har varit väldigt roligt och lärorikt. Man inser att ens livssituation är väldigt annorlunda gentemot flyktingarnas, berättar Pernilla Nordmark, 18 år, som var en av de ungdomar som i Badhusparken summerade vad de gjort under de gångna veckorna.

Knyter kontakter

Projektet har varit ett givande och tagande: medan de svenska feriejobbarna får större kännedom om asylsökandes situation så lär sig flyktingungdomarna svenska språket och knyter fler kontakter med det svenska samhället.

– Tidigare var det svårt att komma i kontakt med svenskar. Man kunde inte språket så bra, berättar 17-årige Bubaka från Mali som kom till Sverige för sex månader sedan.

Utöver fotbollsmatcher och en internationell lunch anordnade ungdomarna i Vi-projektet också studiebesök tillsammans med flyktingarna hos Räddningstjänsten och polisen samt följde med ut på en båttur med Sjöräddningen.

De boende på Älven är under 18 år och har kommit till Sverige utan vårdnadshavare. Vissa av dem har bott på grupphemmet i ett par månader. Andra enbart någon vecka.

– Målet är att när de här ungdomarna börjar studera till hösten ska alla ha någon att säga hej till, berättar Charlotte Löwinger som är sommarskolelärarinna för flyktingungdomarna.

Pridevolontärer

I utställningen ingick också en redovisning av den enkätundersökning som gruppen låtit göra om fördomar och jämställdhet på arbetsplatsen, samt bilder från studiebesöken som gjorts och från volontärarbetet på Pridefestivalen i Luleå.

– Målet med projektet är att ungdomarna själva får utforma sina idéer och sedan genomföra dem. Vi är bara här för att hjälpa dem på vägen, säger Nanna Helgadottir som är handledare i det kommunala projektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om