Ungdomsarbetslösheten gemensam huvudvärk i EU

Ungt entreprenörskap och ungdomsarbetslösheten i Europa. Det är två av många frågor som avhandlas i samband med en internationell konferens i Piteå. På plats finns representanter från sju länder. Syftet med konferensen är bland annat att föra samman olika kompetenser.

PITEÅ2013-11-20 06:01

Det finns många gemensamma beröringspunkter inom EU när det gäller ländernas ungdomar.

Den kanske vanligaste är ungdomsarbetslösheten.

Även om den varierar rejält mellan länderna så anses den allvarlig och ett direkt hot i den globala ekonomin.

Sju länder

I två dagar med avslutning på tisdag finns 20-talet representanter från Spanien, Italien, Finland, England, Holland, Rumänien och Sverige samlade i Piteå för att dela med sig av erfarenheter både när det gäller ungdomsarbetslöshet, men även när det gäller att öka intresset för ungt entreprenörskap.

– Ett av målen med den här konferensen är att gemensamt hitta en projektidé som vi kan gå vidare med, berättar Dan Berggren vid Piteå kommuns samhällsbyggnadsförvaltning.

Tillsammans med Mona Lundberg Åström vid kultur- och fritid, leder han samtalen med deltagarna.

– Det finns alltid erfarenheter som man kan dela med sig även om ungdomsarbetslösheten i de olika länderna varierar, säger Mona Lundberg Åström.

Exempelvis är de nordvästra delarna av Spanien sannolikt det område som har det absolut tuffast.

Varannan arbetslös

– Där går 51 procent av ungdomarna, alltså mer än varannan, arbetslös, berättar hon.

Fördelen med konferensen är att flera av deltagarna redan i dag arbetar med olika metoder kring ungas delaktighet i samhället för att motverka socialt utanförskap och arbetslöshet.

Några av deltagarna är också unga entreprenörer. Men Dan Berggren betonar samtidigt att lösningen på arbetslösheten inte är att göra alla unga till entreprenörer.

Generationsväxling

– Det går ju inte, däremot går det fånga upp idéer även om det inte löser alla problem.

Han nämner att när det gäller entreprenörskap är är generationsväxlingsproblemet påtagligt i Sverige. Svensk företagsstruktur rymmer många äldre företagare.

– Vem ska ta över? Jo, de unga förstås. Det gäller bara hitta bra vägar för det.

Dan Berggren nämner att i exempelvis Rumänien finns inte detta problem på samma sätt.

Konferensen är ett samverkansprojekt mellan Kultur och Fritid och Samhällsbyggnad. Den är också kopplad till två separata EU-projekt där ett av målen är att kunna definiera gemensamma problemområden och vilka gemensamma metoder man kan bygga vidare på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om