Ungdomar tror inte att de kan påverka

UNGDOMAR. Åtta av tio ungdomar i Norrbotten tror inte att de kan påverka beslutsfattarna i viktiga politiska frågor. Tre av tio skulle inte rösta om det var val i dag. Trots det har unga en ljus syn på framtiden, visar en nyligen gjord enkätundersökning.

Piteå2006-01-27 00:00
Enkäten är gjord under hösten 2005 på uppdrag av SSU och berör flera områden i ungdomarnas liv, deras tillvaro och deras framtid. Drygt 9 000 ungdomar i hela landet har svarat på frågorna. 1 297 svar samlades in i Norrbotten.

Förutom att ungdomarna inte har så hög tilltro till politiken att de vill gå och rösta, tycker många, nästan 75 procent, att de ekonomiska klyftorna mellan olika människor i Sverige är för stora och bör minska. En av fyra tycker att klyftorna är för små och att de bör öka.

Tjänstemannabarn nöjda

Av de som svarat är en lätt övervägande del flickor. De flesta är mellan 16 och 18 år och födda i Sverige. Merparten, 45 procent, läser på samhällsprogrammet eller naturvetenskapsprogrammet. 67 procent uppger att de kommer från en arbetarfamilj och mer än hälften bor i villa. De norrbottniska ungdomar som svarat är fördelade på ungefär samma sätt.

Nio av tio tillfrågade ungdomar i landet är nöjda med sina liv, två av tre tycker att skolan väcker positiva känslor. De som inte tycker det är framför allt elever vid individuella programmet eller kommer från jordbrukarfamiljer. Flickor är mer nöjda med sitt sociala umgänge än pojkar medan pojkarna är mer nöjda med fritidsutbudet än flickor.

På frågan vad som påverkat dem och deras familjer mest negativt de senaste två åren svarar de flesta stress, oro och ångest. Arbetslöshet nämns på andra plats.

Överlag uppges ungdomar från tjänstemanna-, företagar -, eller akademikerfamiljer vara mer nöjda med sin tillvaro än andra.

Tror på framtiden

I Norrbotten har ungdomarna, liksom sina jämnåriga i resten av landet, en ljus syn på framtiden. Över 60 procent ser framåt med optimism, 22 procent mycket optimistiskt. Man tror också i hög utsträckning att man kommer att få samma eller högre levnadsstandard som andra när man blir vuxen. De flesta är nöjda med sitt sociala umgänge och det område de bor i. Däremot är 57 procent av de norrbottniska ungdomarna missnöjda med utbudet av fritidsaktiviteter. Det är något fler än riksresultatet som visar att 48 procent är missnöjda.

Många, nästan 40 procent, tror att de kommer att arbeta med ett jobb som de trivs med om fem år. Nästan lika många tror att de studerar. Bara 4 procent tror att de kommer att vara arbetslösa.

- Det är mycket intressanta saker som visar sig i denna undersökning, säger Johan Sparrman, ordförande i SSU Norrbotten. Det mest oroande är att så få verkar ha tilltro till politiken. Vi unga politiskt aktiva måste nu ut och få fler att förstå att det spelar roll vem som vinner valet i höst och att deras röster gör skillnaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om