Ungdomar sköter förtidsrösterna

Det demokratiska samhällets ansikten utåt. De 24 ungdomar som ska vara förtidsröstförrättare har onekligen ett viktigt uppdrag att leva upp till.

Det är många regler och rutiner att ta in, så att det inte blir några misstag i röstförfarandet.

Det är många regler och rutiner att ta in, så att det inte blir några misstag i röstförfarandet.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2018-08-22 19:01

Onsdagmorgon och ett 20-tal av ungdomarna som kommande veckor ska fungera som förtidsröstförrättare i Piteå har samlats på stadshuset. En sista genomgång med valnämndens ordförande, Mats Johansson, väntar. Vid lunch är det skarpt läge och då måste alla regler och rutiner som gäller vid röstningsförfarande sitta.

Det är Mats Johansson som poängterar uppdragets vikt och med tydlig röst deklarerar att ungdomarna är ”det demokratiska samhällets ansikten utåt”.

– Det är av största vikt att ha koll på förtidsrösterna. Vi vill inte riskera ett omval, säger Johansson för att inskärpa vikten av säkerhet och att regelverket följs till punkt och pricka.

De samlade förtidsröstförrättarna har redan fått en utbildning och dessutom gjort ett prov för att visa att de förstått. Nu ska kunskapen omsättas i praktiken.

– Med start idag börjar vi åka runt till bibliotek och äldreboenden. Nästa vecka börjar byabesöken, säger Mats Johansson och delar upp ungdomarna i grupper.

Förtidsröstförrättarna Matilda Nyström, 18, och Daniel Lindström, 19, har fått Piteå stadsbibliotek på sin lott. Här är det möjligt att förtidsrösta nästan varje dag och Matilda och Daniel ska kompletteras med ytterligare någon förtidsröstförrättare.

Hur kom ni på att bli förtidsröstförrättare?

– Jag såg ett inlägg på Facebook och tyckte att det lät roligt. Jag gick ut samhälls i våras och kände att det skulle passa mig, säger Matilda Nyström.

Daniel Lindström fick tipset av sin storasyster som var förtidsröstförrättare vid före valet.

Känns det nervöst?

– Ja, litegrann, men det gäller att vara noga och hålla sig till rutinerna, säger Daniel Lindström.

Mycket att hålla reda på?

– Ja, men det låter kanske mer än det är. Är man lugn, noggrann och metodiskt ska det nog gå bra, säger Matilda Nyström.

Har utbildningen varit tillräcklig?

– Ja, det är några steg att hålla koll på, men det är ju inte raketforskning, säger Daniel Lindström.

Och ni får betalt?

– Ja, det är bra betalt och vi ska jobba fram till valdagen,

Båda tänker själva rösta och Matilda menar att det nästan är en skyldighet att göra det.

– I Sverige är det en rättighet att rösta i demokratiska val och då känns det som en skyldighet att också göra det.

Den närmaste tiden fram till valdagen den 9 september spelar alltså förtidsröstförrättarna en viktig roll när cirka 10 000 Pitebor väntas förtidsrösta.

PT PLAY: se mer på pt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om