Ungdomar läser tillsammans

Årets läsprojekt är igång. Fram till den sista maj kanske du får en bok på fotbollsträningen, bussen eller skolan. Det är ”Manifest för hopplösa” som står i fokus denna gång.

BOKUTDELNING. Här har klass 9B från Hortlax skola precis fått boken.

BOKUTDELNING. Här har klass 9B från Hortlax skola precis fått boken.

Foto:

PITEÅ2016-04-29 08:52

”Ligg lågt. Håll käften. Gör det inte värre”. Så lyder manifestet i fråga i korthet, och orden är Emanuel Kent Sjögrens – berättelsens huvudperson.

– Vi blev förälskade i huvudpersonen. Han är en vanlig kille som många kan identifiera sig med – även vuxna. Jag tror alla har en intern 15-åring inom sig, säger bibliotekarie Kristina Englund.

– Boken tar också upp saker som menskoppar, feminism och homosexualitet utan att vilja skriva folk på näsan. Den är inte censurerad, väldigt ärlig.

Norrbotten läser är ett projekt som fyra år på nacken. Upplägget finns på flera håll i landet men i länet började det i Piteå 2012. Sedan dess har övriga kommuner anslutit, och syftet är att öka länets läslust – detta år är målgruppen ungdomarna. Från och med världsbokdagen till maj månads slut samarbetar Norrbottens bibliotek för att sprida boken i så står mån som möjligt, detta innefattar så väl ungdomsgårdar som idrottslag. I Piteå delas den ut bland annat på e-sportskaféet på Kaleido och på Strömbackas busshållplatser.

– Dessutom samarbetar vi i år med Sveriges Radio, som gör podden ”Kapitel i dina lurar”. Det är Christoffer Nordenrot från Crazy Pictures som läser in boken i poddform.

Genom projektet skapas en gemensam läsupplevelse, inte minst med hjälp av Instagramkontot @emanuelkentsjogren där den fiktiva karaktären får ett eget liv.

– Vi har suttit och läst, diskuterat och därefter tagit bilder som påminner om scener ur boken. Skolan pratar mycket om hur viktigt det är att läsa, men bibliotekens roll är att visa att det inte bara är en plikt utan att det kan bli riktigt roligt också och att det kan vara socialt. Samtidigt vill vi förstås visa att vi finns och dyka upp där ungdomar är.

De senaste åren har larmrapporter publicerats som visar hur läskunnandet dalar bland landets skolelever – allra främst killar.

Enligt Kristina Englund kan det mycket väl ha att göra med konkurrensen som streamingtjänster och dylikt utgör på nätet och att läsandet tåls att uppmuntras bland unga.

– Och många har kanske aldrig ens sett sin pappa läsa en bok. Det här är en del i arbetet att främja läsandet bland ungdomar.

Märks det någon förändring i läsvanorna i länet sedan starten?

– Det är svårt att säga, men det märks att det börjar bli någonting etablerat. Folk börjar fråga ”Vilken bok blir det i år?” och intresset märks, svarar Kristina Englund.

Bildsätt din upplevelse av boken på Instagram

TÄVLING

Som en del i Norrbotten läser anordnar länets bibliotek en Instagramtävling. Den går ut på att skildra sin egen upplevelse av boken ”Manifest för hopplösa”, oavsett om man lyssnat på den i poddform eller läst den fysiska boken. Bidraget kan vara en stillbild eller en video och laddas upp på Instagram med taggarna #NBLtävling och @emanuelkentsjogren. I prispotten ligger bland annat en Ipad mini och hörlurar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om