Piteå kommun har stått utan ungdomsgård i minst 15 år och är en av få kommuner i landet som inte satsar pengar på en mötesplats.
Bland ett stort grabbgäng som spelar pingis i uppehållsrummet på Pitholmsskolan finns en frustration över att ha inte något speciellt att göra på fritiden. Nu tränger de ihop sig hos någon kompis och så kan det bli en tur till Max.
– Vi behöver bara någonstans att vara, det saknas verkligen, säger Olle Ahlqvist, 14 år.
De menar att de absolut skulle hänga på en centralt belägen fritidsgård med pingis, biljard och kortspel om Piteå kommun satsade på en sådan. Att tanka sin epa för att köra runt är dyrt.
Elma Edfast och Maja Askenryd, båda 15 år, tycker också att det kan vara bra med en fritidsgård om man exempelvis är många personer.
– Då kan det vara svårt att vara hemma hos någon. Sedan kan man träffa nya människor, säger Elma.
De berättar att de ofta kör runt med sina epor och hänger på exempelvis Coop-parkeringen, parkeringen vid Tio till tolv och så på Nolia ibland.
– Sedan blir det: 'Vad ska vi göra nu, vi far på Max'. Det kan bli att vi far dit tre gånger på en kväll och köper pommes, säger Elma.
Ida Lindström, 15 år, tycker inte att det behövs någon fritidsgård.
– Nej, inte det. Jag hade inte varit där.
– Jag hade inte heller varit där, men det kanske hade varit mer populärt bland yngre. Vi tar oss någonstans, vi som har epor, säger Nelly Thyren som istället skulle vilja att kommunen gjorde i ordning en yta där de kunde sladda med sina epor.
Socialdemokraterna gick till val med att erbjuda en mötesplats för motordrivna ungdomar och skapa fritidsgårdar i hela kommunen. Frågan om en fritidsgård utreds nu.
– Vi ska utgå från ungdomarnas egna önskningar, att vi har en dialog med dem när vi bestämmer hur det ska se ut. Det är det viktiga när vi tar fram förslag, säger Kata Nilsson (S), kommunalråd.
Hon anser att det är viktigt för vuxna att komma ihåg att unga inte är en homogen grupp, utan gillar olika saker.
– Därför är behovet att lyssna på unga så viktigt.
Man ser ett behov av en mötesplats för unga.
– I grund och botten ska Piteå kommun vara en kommun där unga trivs. Om unga inte känner att de bli tagna på allvar i tonåren kanske man inte heller vill bo här som vuxen. Detta kan jag inte nog understryka.