- Vi vill visa på metoder för att möta ungdomar och ge goda exempel, säger Jim Broström, Kommunförbudet i Norrbotten.
Satsa på unga
Med på konferensen finns två representanter från Telemarks fylke i Norge. Ivar Moen är regiondirektör för näringslivet i Telemark men tidigare var han borgmästare i kommunen Porsgrunn och fokuserade starkt på att få ungdomar engagerade i samhället.- Porsgrunn var en stad i kris och vi var tvugna att göra något. Vi tog ett tvärpolitiskt beslut om att vi måste satsa på barn och ungdomar i kommunen, säger han.
Deras arbete, som påbörjades på 80-talet, har sedan blivit en slags modell som andra norska kommuner tagit efter.
- Kärnan är vårt förhållningssätt och våra attityder gentemot ungdomar, berättar Kjell Lillestöl, uppväxtkoordinator i Porsgrunn.
En annan viktig del har varit att ge barn och ungdomar en kanal in till beslutsfattare och administrationen i kommunen.
Nöjda med hemstad
Att engagera ungdomar i samhällsfrågor har för Porsgrunns del också hjälpt till att minska utflyttningen från kommunen.- På åttiotalet gjordes en enkätundersökning som visade att de flesta ungdomar i Porsgrunn ville flytta från staden. 1999 gjordes en undersökning igen som visade att ungdomarna i Porsgrunn var de som var mest nöjda med sin hemstad av alla ungdomar i regionen, säger Kjell Lillestöl.
Kim Lundmark och Petter Carlsson, två ungdomar från Piteå, deltar också i konferensen.
- Jag har mött många positiva vuxna som velat stötta oss men det har funnits andra som sett ner på oss för att vi är ungdomar, säger Petter Carlsson.
Positiva vuxna
Kim Lundmark nämner en kurs för elevråd, som han deltog i när han gick i högstadiet, som ett gott exempel på bra bemötande från vuxna.- Den var inte oseriös men låg ändå på en nivå som inte var för strikt för oss. De som ledde konferensen lyssnade på oss och gav respons. De var något för oss att ta efter.