Unga ringer Fackets hjälptelefon

Under juni tog 1 301 personer kontakt med Fackets hjälptelefon för unga sommarjobbare. Det är en ökning av antalet kontakter jämfört med samma period förra året. 30 av samtalen kom från Norrbotten och majoriteten av dem handlade om lönen.

Många är sommarjobbarna som tar hjälp av Fackets hjälptelefon under sommarmånaderna. Jordgubbsförsäljaren Sandra Lundqvist trivs dock bra med sina arbetsvillkor. "Men jag skulle inte tveka att ta hjälp om det behövdes".

Många är sommarjobbarna som tar hjälp av Fackets hjälptelefon under sommarmånaderna. Jordgubbsförsäljaren Sandra Lundqvist trivs dock bra med sina arbetsvillkor. "Men jag skulle inte tveka att ta hjälp om det behövdes".

Foto: Emil Magnusson

PITEÅ2010-07-13 06:00
- Så ser det ut i hela landet, pengar är oftast det som betyder mest när man sommarjobbar. Trots det är det många som inte vet vad de borde tjäna, att det finns kollektivavtal och att de ska ha semesterersättning, säger Sandra Victor som är ungdomssekreterare i LO.
I takt med att arbetsmarknaden blir hårdare dyker det upp fler oseriösa arbetsgivare, det ser Sandra Victor som en av de stora anledningarna till att allt fler söker hjälp via Fackets hjälptelefon.
- Ungdomar erbjuds svartjobb eller att provjobba gratis, något som inte alls är okej. De behandlas många gånger som andra klassens arbetstagare och det är fullkomligt oacceptabelt, säger hon.
Mer än dubbelt så många ungdomar kontaktade Fackets hjälptelefon efter att ha blivit erbjudna svartjobb i år jämfört med juni 2009. Och Victor hänvisar till statistiken när hon berättar att det mestadels är unga kvinnor som ringer.
- Tyvärr är det fortfarande så att tjejerna hamnar på okvalificerade arbetsplatser inom restaurang och handel där skyddet inte är så stort. Killarna däremot jobbar ofta inom industrin där det finns en stabil facklig basorganisation, till skillnad från exempelvis glasskiosken.
Svårare på liten ort
Och nog stämmer statistiken med verkligheten även i Norrbotten. Drygt 73 procent av dem som kontaktat facket under juni i år var tjejer. Men trots att så många ringer och ber om hjälp är det få som driver sina ärenden vidare även om det finns fog för det. Speciellt i mindre städer.
- Många är rädda för att stöta sig med sin arbetsgivare. Kanske är det någon man känner lite sedan tidigare och då tar det emot, även om man blir ovärdigt behandlad. Speciellt försiktiga är de som fått jobb på lite mindre orter, där är det väldigt känsligt. De är rädda att inte få jobb nästa sommar om de är besvärliga nu. Så ska det verkligen inte vara.
Inte orolig
En, vad Victor kallar, positiv konsekvens av de allt fler samtalen till Fackets hjälptelefon är att fler ungdomar faktiskt gör slag i saken och går med i facket för att påverka sin arbetssituation.
- Vi har en ökning på drygt 50 procent som ringer oss för att de vill bli medlemmar och det känns ju så klart bra, säger Victor.
I Piteå är antalet sommarjobbare högt men kunskapen om vilka villkor som gäller och vilka villkor man har är inte lika stor. Sandra Lundqvist, 17, jobbar som jordgubbsförsäljare utanför Ica och säger att hon inte alls brytt sig om att ta reda på vilka rättigheter hon har.
- Det har inte känts nödvändigt. Jag kommer att göra det sedan när jag ska börja jobba på riktigt, men inte nu.
Men hon känner sig inte orolig att bli lurad.
- Jag är nöjd med mitt jobb och om det skulle bli problem skulle jag inte vara rädd att ta hjälp av exempelvis facket. Jag är inte rädd för att säga ifrån, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om