Unga utan körkort i underläge

B-körkort ett krav, står det i många jobbannonser. Unga utan körkort har svårare att konkurrera på arbetsmarknaden. Av de inskrivna på arbetsförmedlingen i Piteå under 25 år saknar hälften körkort.

Ungdomar som saknar B-körkort får ingen assistans från Arbetsförmedlingen.

Ungdomar som saknar B-körkort får ingen assistans från Arbetsförmedlingen.

Foto: Fredrik Persson

PITEÅ2012-04-27 06:00

Färre ungdomar i Sverige tar körkort. Statistik från tidigare Vägverket visar att 1989 hade 76,5 procent av landets 18- till 24-åringar körkort medan 2010 var den siffran 55,8 procent.

I glesbygdsområden är körkortet många gånger nyckeln till att få ett arbete.

Av de 866 personer, 25 år eller yngre som var inskrivna på arbetsförmedlingen i Piteå den 3 april i år, saknar 435 körkort.

- Det är betydligt enklare att få anställning i en stad som Piteå om man har körkort, konstaterar Martin Gaudet, sektionschef på arbetsförmedlingen i Piteå.

Gaudet säger även att de så kallade ingångsjobb som ungdomar ofta erbjuds många gånger kräver körkort, om inte för själva tjänsten så för att ta sig till och från jobbet.

- Det handlar ofta om jobb inom städ, service, restaurang eller callcenter där man slutar senare på kvällarna och då är det dåligt med bussförbindelser.

Någon assistans från arbetsförmedlingen går inte att få för ungdomar som saknar körkort.

- Nej, inte för B-körkort, det är allas eget ansvar, säger Gaudet.

Ingen forskning
Det finns ingen svensk forskning som kan svara på exakt varför färre ungdomar tar körkort, ekonomin tros dock vara en faktor.

Den statistik över körkortstagande som finns är utslagen på hela landet och visar inte på några geografiska eller socioekonomiska skillnader.

- Sådan statistik finns inte i Sverige, inte med jämlikhetsaspekter, säger Åsa Aretun på Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen i Piteå kommun, är tillsammans med Luleå kommun, med i projektet Utan (Unga till arbete i norr).

I projektet arbetar man med ungdomar 16-25 år som av olika anledningar står utanför arbetsmarknaden och/eller inte har gått färdigt gymnasiet.

- De med körkort är verkligen underrepresenterade bland de ungdomar vi jobbar med, säger Johan Hörnemalm, projektledare.

Några exakta siffror har han inte men för många av deltagarna är det inte ekonomiskt möjligt
att ta körkort.

- Vissa är på försörjningsstöd, generellt sett har de en ekonomi som inte gör det möjligt för dem att ta körkort, säger Hörnemalm.

- Många saknar både gymnasiekompetens och körkort och det är två grundverktyg som är viktiga att ha.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om