I ett uppmärksammat inlägg i sociala medier larmade barnmorskan Katarina Svensson Flood för en tid sedan om att många tonårstjejer söker vård för sår i underlivet, bristningar och hemorrojder. Inlägget fick snabbt väldigt mycket kommentarer. Många skrev att de kände igen sig, medan många också blev chockade.
Hon menar att en av de vanligaste orsakerna är ”hårt sex" och att internet har gjort allt mer tillgängligt samtidigt som gränserna flyttas fram – det som tidigare var våldsporr är allmängiltigt i dag.
På Piteå ungdomsmottagning märker personalen av problemet.
– Många unga tjejer har samlag fastän det gör ont. Vi har tjejer som söker hjälp för att de har besvär med rodnader, sprickor och skavsår. I samtal med dem framkommer det ibland att de har samlag flera gånger per dag eller under lång tid vilket vävnaden inte klarar av utan att bli irriterad, säger Ingela Norén.
– Många unga känner sig pressade att tänja på sina gränser. Vi vet inte exakt hur vanligt problemet är, men bara att det existerar är oroande. En person som far illa är en person för mycket, säger Malin Lundström.
Ingela Norén och Malin Lundström välkomnar debatten som blossat upp.
– Den kom med dunder och brak och vi tycker att det är bra att ämnet diskuteras, men för oss är det ingen nyhet. Porren har sannolikt påverkat ungas sexliv under lång tid. Vi vill inte fördöma, utan uppmuntra ungdomarna till att tänka kritiskt kring porr, säger Malin Lundström.
På mottagningen finns boken "Visuell drog, om barn, unga och nätporr" som gavs ut för fyra år sedan. Ingela Norén och Malin Lundström framhåller också Dani Lind och Felix Thurfjells film ”High speed internet porn and the experiment generation” som en bra grund för samtal kring ämnet.
Från ungdomsmottagningens sida är personalen i vanliga fall ute på skolorna och pratar om sex och samlevnad.
– Tjatsex, att man inte accepterar ett nej, är väldigt vanligt förekommande. Ämnet kommer upp varje gång vi är ute på en skola. När det kommer från ungdomarna själva kan vi inte negligera det, vuxenvärlden måste lyssna, säger Malin Lundström.
– Vår uppfattning är att skolan mest undervisar om anatomi, menscykeln och om hur barn blir till. Men vi vet också att ungdomarna vill och behöver prata om en massa andra saker som samtycke, relationer och porr, säger Ingela Norén.