Motivera och aktivera är ledordet

Alla behövs och alla kan lyckas. Det gäller bara att få rätt guidning och hjälp i kontakter med myndigheter och liknande. En vän som står vid din sida.

Ylva Lindström är projektledare för Moa-projektet, som körs i samhällsbyggnadsförvaltningens regi.

Ylva Lindström är projektledare för Moa-projektet, som körs i samhällsbyggnadsförvaltningens regi.

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2021-05-22 07:00

Ungefär så kan Moa-projektet beskrivas. Moa står för Motivera och Aktivera och är ett samverkansprojekt mellan Piteå kommun, som äger projektet, och Skellefteå, Älvsbyns och Arvidsjaurs kommuner samt Regionen, Sparbanken Nord och – förstås – EU i form av ESF, Europeiska socialfonden, som står för 47 procent av finansieringen.

Ylva Lindström, projektledare vid samhällsbyggnadsförvaltningen i Piteå, berättar att tankarna föddes efter ett annat projekt som hon ledde, Kompetens för alla.

– Vi hade samarbetat med Älvsbyn och Arvidsjaur i det och när det tog slut började vi prata om att vi ville göra något särskilt för unga människor med psykiska problem och funktionsnedsättningar som hoppat av skolan och hamnat i utanförskap och att vi ville ha med Skellefteå också, säger hon.

Just tankarna på att kunna motivera och aktivera de här unga människorna tillbaka till livet var lockande.

undefined

Projektet inleddes 1 mars 2019 och ska pågå till mars 2022. Efter sex månaders inledande projektplanering och analys togs de första deltagarna emot i september 2019, bland andra Freya Kjellberg.

Och resultatet är mycket gott, berättar Lindström.

– Totalt i alla kommunerna har mer än hälften, 41 av 78, hittills gått vidare till studier och/eller arbete. I Piteå har vi skrivit ut 16 personer och har 20 kvar i projektet. Nio av de 16 utskrivna har gått till studier eller jobb, i Arvidsjaur har alla fem gått vidare, säger Lindström.

Pandemin har förstås påverkat arbetet:

– I början hade vi gruppaktiviteter och vi hade också utlandspraktik och studiebesök utanför kommunen och länet inplanerade, men kring allt sånt har vi fått tänka om.

undefined
Varje deltagare får en individuell plan, men med en egen konsulent som Elisabeth Talludde i ryggen. Sittande Freya Kjellberg och till höger projektledaren Ylva Lindström.

Elisabeth Talludde, som arbetar som vägledare, berättar att det görs en individuell plan för alla deltagare och att det särskilt i början krävs mycket motivering. Kontakt får man om den unga själv tar kontakt eller via socialtjänsten.

– Har man suttit ensam hemma länge är det svårt att komma igång, då möter vi deltagarna där de är och börjar med att få ut dem, särskilt nu i pandemitider har det blivit mycket "walk and talk", att promenera och prata helt enkelt.

Talludde menar att tålamod och närvaro är viktigt i rollen som vägledare:

– De som är utskrivna från projektet kan alltid ha kvar kontakten och höra av sig om de behöver råd och hjälp sen också.

En vän vid din sida. Och "alla behövs och alla kan", påminner hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!