Unga röster i skolvalet

I veckan kunde eleverna på Strömbackaskolan rösta i skolvalet – en viktig del i utbildningen om demokrati enligt eleven Wilmer Martinez. UNG var på plats i glasentrén.

Under perioden 27 augusti – 7 september har alla skolor i hela Sverige möjlighet att arrangera ett skolval.

Under perioden 27 augusti – 7 september har alla skolor i hela Sverige möjlighet att arrangera ett skolval.

Foto: Elin Eriksson

Piteå2018-09-08 12:30

Under perioden 27 augusti – 7 september har alla skolor i hela Sverige möjlighet att arrangera ett skolval. Under onsdagen fanns det möjlighet för Strömbackaskolans elever att rösta mellan klockan 08.10 och 16.00.

Det var samhällslärarna och skolans elevkår som anordnade valet och de var på plats tidigt på morgonen för att sätta upp valskärmar och hänga upp röstningsinstruktioner.

Wilmer Martinez, ES3A är en av personerna som är delaktig i skolvalet. Han är PR-ansvarig i elevkåren och har haft som uppgift att ta hand om elevkårens media, sätta upp affischer och göra så att skolvalet ska synas på skolan.

Varför har man skolval?

– Det är en del av skolan att lära ut demokrati och att få elever att medverka i valet på något sätt, till exempel genom att teströsta innan valet. Även om det inte räknas på något sätt så är det ändå demokrati, säger Wilmer Martinez och fortsätter:

– Jag tycker att det är jättebra att vi har skolval då det är en del av demokratin. Det är bra att man lär sig innan man faktiskt ska rösta.

Skolval fungerar i stort sett på samma sätt som valet den 9 september. När man kommer in till vallokalen tilldelas man ett kuvert, sedan har man möjlighet att ta en (eller flera för att hålla din röst anonym) valblanketter. I glasentrén stod ett flertal gröna valbås uppställda vars syfte är att anonymisera röstarnas val. När röstkuvertet är igenklistrat legitimerar man sig och lämna sin röst till en röstmottagare som sedan lägger den i valurnan.

Det enda som egentligen skiljer valen åt är att skolvalet är mer begränsat. Du kan varken rösta på kommun- eller regionval eller vilken specifik person man vill ska sitta i riksdagen.

I glasentrén på Strömbackaskolan passerade flera elever som skulle rösta i årets skolval. En av dem var Vilmer Holmqvist.

– Jag hoppas bara på att det sämsta partiet inte vinner.

Är du säker på vad du ska rösta på?

– Nej, det är jag väl inte riktigt, men jag vill väl framförallt att alla ska ha bra möjligheter och att ingen ska bli utelämnad. På det sättet känner jag att jag har hittat riktning i alla fall.

Tror du att skolvalet kommer att skilja sig mot riktiga valet, resultatmässigt?

– Ja, jag tror att det skulle kunna göra det. Jag tror inte att eleverna kommer att ta det lika seriös, för att man känner att man inte kan påverka lika mycket. Jag tror att skolvalet är lite mer ”prova-på”.

Varför ska man rösta?

– När man röstar så har man har sin chans att i alla fall försöka att ge makt åt det man tycker ska ha makt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!