- Visst är det alarmerande siffror, det är därför vi fokuserar på detta, säger arbetsmiljöinspektör Håkan Sandström i Luleå om
Arbetsmiljöverkets stora sommarsatsning, en tillsynsinsats över hela landet.
Under åren 2008-2010 omkom 20 ungdomar mellan 15-24 år i arbetsplatsolyckor. Två av dem hade sommarjobb. Samma period skadades drygt 9 000 så allvarligt att de behövde sjukskriva sig.
Utsatthet
- Vår sommarsatsning handlar ytterst om att rädda liv.
Arbetsgivarna har arbetsmiljöansvaret, vi vill göra dem medvetna om ungdomars utsatthet, säger Boel Callermo, avdelningschef vid Arbetsmiljöverket, i en presskommentar.
I sommar ska drygt 800 arbetsplatser där ungdomar arbetar inspekteras. För Norrbottens del är detta inget nytt utan något man genomför varje år.
Långa sträckor
- Vi kan inte ställa krav om vi inte kan konstatera att det finns brister, men vi kommer inte att hinna göra så många inspektioner. Det finns 10-11 inspektörer i Norrbotten och vi har 14 kommuner, det handlar om långa sträckor, säger Håkan Sandström.
Bland riskbranscherna finns bygg, transport, industri, restaurang och djurskötsel. Men även till synes enkla uppgifter kan resultera i skador.
- Det kan vara jättefarligt att klippa gräs om det görs på fel sätt. Jag har varit med om något skräckexempel där en sommarjobbare kört gräsklippare i bara foppatofflor och utan hörselskydd. Där blev det körstopp direkt, säger Håkan Sandström.
Bristande introduktion
Det som oftast ligger bakom att olyckor inträffar är att introduktionen till jobbet inte varit tillräckligt bra, att man inte haft tillgång till handledare, att man fått för svåra arbetsuppgifter
eller att man slarvat med
skyddsutrustningen.
Pitetjejerna Frida Nykänen, 18, och Terese Siljemark, 19, sommarjobbar på kyrkogården i Öjebyn. De planterar på gravar, klipper gräs, vattnar och tar bort ogräs. Båda trivs och tycker att introduktionen till jobbet varit bra.
- Alla fick en genomgång av maskinerna och att vi ska använda skyddskläder. Sedan är vi indelade i lag och alla lag har en eller två handledare, säger Frida Nykänen, som tillsammans med Terese har åtta veckors jobb att se fram emot.