- Det är väldigt intressant men en del saker är skrämmande, speciellt att unga flickor mår så dåligt, säger Monica Carlsson, fp, landstingsråd.
I måndags kom turen till Piteå. Då arrangerades en dialogkväll om ungas hälsa.
Sämre än
genomsnittet
Monica Carlsson visade statistik som säger att, av antalet personer i länet som anser sig ha nedsatt välbefinnande, är unga tjejer den största gruppen. Det samma gäller för att känna ängslan och oro.- Även här är det kvinnor som lider mest, speciellt kvinnor i åldern 16 till 29 år.
Statistiken visar även att kvinnor i Norrbotten mår sämre än riksgenomsnittet.
- Pressen på unga människor är hård, säger Monica Carlsson.
Klamydia
Förutom bristande mental hälsa oroas Monica Carlsson också över flickors fysiska hälsa.- Klamydia är ett stort problem för både tjejer och killar men det är tjejer som får de största problemen, säger hon.
Helena Stenberg, s, ordförande för Folkhälsorådet i Piteå ser dock positivt på det arbete som bedrivs på ungdomsmottagningen i Piteå.
- De gör fler klamydiatest än någon annanstans i landet och det känns som att vi i Piteå har en god start på det området, säger hon.
Polarisering
Folkhälsorådet i Piteå består av representanter från kommunen, landstinget, försäkringskassan, apoteket, polisen och företagare. Deras syfte är att främja god hälsa i kommunen. Varje år görs en undersökning bland elever i årskurs sju, nio och andra året på gymnasiet som heter "Personligt". Helena Stenberg, menar att det utvecklats en polarisering bland kommunens ungdomar.- Det är exempelvis fler som väljer bort droger men samtidigt har de som håller på med droger större problem än förut, säger hon.
Gemensamt ansvar
Kvällen i Piteå fokuserade på goda exempel.- Vi har ett gemensamt ansvar att se till att våra barn och ungdomar mår bra, säger Monica Carlsson.
Dialogkvällen var riktad till allmänheten.
- Vi har också spridit inbjudan till kommunens tjänstemän och de som sitter i folkhälsorådet har tagit med sig den till sina organisationer.