Unga "kommer ut" allt tidigare via nätet
Att "komma ut" är ett steg som allt fler ungdomar vågar ta tidigt. På Sveriges största internetmötesplas för homosexuella, bisexuella och transpersoner är i dag nästan 50 norrbottniska ungdomar i åldrarna 13-16 år medlemmar. Men den anonyma, trygga internetvärlden kan också vara förenad med risker.
Mikael Holmgren, ordförande för RFSL Ungdom Nord, ser en tydlig trend att ungdomar "kommer ut" just via nätet. "Det är mer opersonligt och kan vara en början", säger han. Men den skenbart trygga internet-världen kan också innebära risker.
Foto: Gunnar Westergren
De yngsta redan i 13-14 årsåldern.
- Vi är ju egentligen till för vuxna och tillåter även sexuellt material, men våra medlemmar under 15 år har inte tillgång till det. Vuxna får heller inte kontakta barn och gör dom det ändå så dyker varningsmeddelanden upp. Den som bryter mot regler slängs ut ur systemet, säger Jon Voss, ansvarig utgivare.
Ljuger om sin ålder
Han menar dock att bekymmer uppstår när ungdomarna inte är ärliga, utan ljuger om sin ålder - då går det heller inte att skydda dom.
- Men då tycker jag det handlar om ett generellt internetproblem. Att unga, naiva personer låter sig luras av andra som inte har gott uppsåt. Men på Qruiser övervakar vi allt som händer, då är det mer förenat med risker om man beslutar sig för att prata vidare med någon på exempelvis MSN, kanske via en webbkamera ...
Nakenbilder missbrukas
Jon Voss menar att det även är ett problem att unga människor uppträder destruktivt och exempelvis lägger ut nakenbilder på sig själva - bilder som sedan kan missbrukas.
- Vi kastar ut och kastar ut, men det känns frusterande och vi skulle gärna vilja hänvisa dem någonstans dit de fick hjälp också. Men i dag upplever jag att det saknas kunskaper kring unga HBT-personers "komma
ut-" process. Och har de väl blivit portade härifrån och inte vågar berätta för pappa eller mamma vad som hänt blir de väldigt isolerade.
Mikael Holmgren, 19 år, ordförande för RFSL Ungdom Nord, ser en tydlig trend att ungdomar kommer ut allt tidigare och detta just via nätet:
- Det är mer opersonligt, och det kan vara en början. Att först komma ut som en anonym person innan man gör det som en individ i samhället. Men samtidigt tycker jag också att det råder en större öppenhet i samhället i dag. Det finns också fler förebilder med annan sexuell läggning än den heterosexuella, både bland artister, kändisar och lokalpolitiker.
Men är man klar över sin sexuella läggning när man bara är 14-15 år?
- Helt klar kanske man inte är, men man har i alla fall börjat grubbla på den. Själv var jag klar över det i sexan, men det var först i åttan som jag kom ut. Hade jag varit mycket ute på internet hade det säkert skett tidigare.
Ser du några faror med att var med i exempelvis Qruiser?
- Nej, jag tycker egentligen inte det. Inte om man är försiktig. Att exempelvis aldrig träffa någon på en gång som man pratar med.
Vuxit sig starkare
Även RFSL Ungdom Nord har vuxit sig starkare och har i dag ett 70-tal medlemmar upp till 26 år från Dalarna och uppåt. Många är i 14-15-årsåldern.
- Vi skulle säkert kunna få ännu fler medlemmar om vi rekryterade mer aktivt. Men samtidigt passar inte RFSL alla heller. En del vill helt enkelt inte vara med.
Fotnot: HBT står för homosexuella, bisexuella och transpersoner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!