Unga i fängelse - för att frivården inte hinner med

Tre unga Pitebor mellan 18 och 22 år har dömts till fängelse för knarkbrott. Förmodligen helt korrekta domar, men hade frivården haft mer tid på sig hade någon av dem - eller kanske alla tre - fått skyddstillsyn och behandling för sina drogproblem istället.

Att sitta inlåst i en cell är inte - och ska väl inte vara - någon trevlig upplevelse, vare sig man är ung eller gammal. Lagen ser särskilt allvarligt på när unga häktas och stipulerar snabbast möjliga behandling av deras fall. Men ibland får det motsatt verkan.

Att sitta inlåst i en cell är inte - och ska väl inte vara - någon trevlig upplevelse, vare sig man är ung eller gammal. Lagen ser särskilt allvarligt på när unga häktas och stipulerar snabbast möjliga behandling av deras fall. Men ibland får det motsatt verkan.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2009-12-12 06:00
Det ska på en gång sägas att detta inte handlar om rätt eller fel, utan om ett fenomen som blir allt vanligare i svenskt rättsväsende - nämligen det faktum att unga människor som begår brott faktiskt straffas av att lagen tar extra hänsyn till de unga.
När ungdomar begår eller drabbas av brott säger praxis att rättsprocessen ska skyndas på. Polis och åklagare ska prioritera dessa utredningar så att det väcks åtal snabbt och de unga ska inte sitta frihetsberövade en enda dag i onödan innan rättegång och dom.
Men ofta blir det tvärtom. De unga sitter bakom lås och bom längre tid än om utredning, rättegång och dom fått ta litet längre tid.
Frihetsberövade
I fallet med de sju unga Pitebor som åtalats i den stora knarkhärvan i Skellefteå tingsrätt fick detta till följd att de tre som dömdes till fängelse i mellan 1 och 1,5 år nu sitter frihetsberövade en längre tid för att frivården helt enkelt inte hunnit med att göra kontraktsvårdsplaneringen klar.
Hade tingsrätten haft tillgång till en sådan plan är det sannolikt att någon av dem eller rent av alla tre dömts till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan, så kallad kontraktsvård, istället.
I domen står att läsa att "kriminalvården har bedömt att den mest adekvata påföljden hade varit skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Någon sådan plan har dock inte presenterats." och "...det finns särskilda skäl att välja fängelse som påföljd. Något tillräckligt ingripande alternativ till fängelse har inte presenterats av frivården."
Hinner inte med
Frivården hinner inte med.
- Tyvärr är det så. Generellt är problemet större då det gäller häktade. Det är svårt att hinna göra en sådan utredning och planering på bara två veckor, säger Ulf Hedberg som är chef för frivården i Norrbotten.
Och paradoxalt nog är läget sämre för en tidigare ostraffad.
- Ja, då finns ingen tidigare utredning att utgå ifrån, utan då måste man börja från början, säger Hedberg.
Han konstaterar vidare att flera parter ska samverka när en personutredning och behandlingsplan ska göras - och att det är en orsak till att det tar tid.
Fortsatt häktade
- Vi samverkar med socialvården, som ska betala en del av kostnaden för kontraktsvården. Vi hjälps åt med utredningen och med att ta fram alternativ. Sen ska klienten (den åtalade, red:s anm) givetvis vara motiverad och vidtalad. Allt detta är svårt att hinna med på mindre än två veckor.
De dömda i det här fallet sitter nu fortsatt häktade i väntan på att domen antingen vinner laga kraft eller överklagas till hovrätten. Överklagningstiden är tre veckor, men sedan dröjer det ytterligare tid - kanske runt en månad - innan ärendena tas upp till förnyad prövning i högre instans. Under tiden får frivården på nytt uppdraget att utreda den åtalade och färdigstalla behandlingsplaner och liknande.
FAKTA Frivården
Frivård = kriminalvård i frihet med kontroll och stöd till klienterna.

Det finns 35 frivårdskontor i landet, bland annat ett i Luleå med 15 inspektörer i tjänst och ett litet i Gällivare med 4 inspektörer.

Frivården övervakar klienter som döms till skyddstillsyn, samhällstjänst, kontraktsvård, villkorligt frigivna samt klienter med fotboja. Totalt rör det sig om cirka 14 000 personer.

Frivården i Norrbotten gör cirka 1 000 utredningar och yttranden varje år och övervakar ett hundratal med fotboja, samt lika många med övervakning och i påverkansprogram.

Skyddstillsyn = prövotid på tre år i frihet, övervakning under det första året. Nya brott under prövotiden innebär att beslut om skyddstillsyn undanröjs.

Kontraktsvård = skyddstillsyn med föreskrifter om särskild behandlingsplan (exempelvis drogavvänjning eller påverkansprogram).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om