"Oh, det är ju min" utbrister en pojke när han får syn på sitt fotografi på väggen. Barnen betraktar storögt bilderna en liten stund, men sedan lockar fikat och saften mer. Flera av barnen ber dock sina fröknar om att få fotografera med de medtagna små digitalkamerorna.
- Vi har precis börjat med det här, men barnen får fotografera själva ute på gården och på utflykter. Det är oftast ingenting de föreslår själva, men när vi frågar så vill de ibland, säger Camilla Erstam, barnskötare, på Fagottens förskola.
Fantasifulla bilder
Ulla-Karin Lundgren, projektledare på CMiT (Centrum för media och it på Piteå kommun) menar att små barn oftast först behöver ordentlig tid på sig att lära sig hur kameran fungerar, sedan är det enklast att fotografera "vad de vill" i början:- Sedan kan de börja få uppdrag: Att exempelvis fotografera olika former - kanske olika färger eller allt som är i cirklar eller kvadratiska på förskolan.
Att små barn väljer att fotografera närbilder märks tydligt på utställningen som innehåller många bilder på leksaker, självporträtt, bilder på leende kompisar, löv i träden, kottar och smutsig snö.
- De går ofta nära och tar snygga, fantasifulla bilder. Det är väldigt inspirerande och genom bilderna kan vi lära oss mycket av deras sätt att se på världen, säger Ulla-Karin Lundgren.
Media och it i läroplanen
CMiT är en pedagogisk och teknisk resursorganisation som är till för alla i för- och grundskolan i Piteå kommun. Genom utbildning, handledning och rådgivning ger man lärare och elever de kunskaper som behövs för att uppfylla läroplanernas och kursplanernas mål för media och it i undervisningen.Utställningen på Krokodil görs i samarbete med barn och pedagogisk personal på Sjulsmarks förskola, Lillpite förskola, Linneparkens förskola, Böle förskola, Solens förskola, Myrans förskola, Mossens förskola, Fagottens förskola och Blåsmarks förskola.