Unga får chatta med polisen

20 stycken specialutbildade poliser turas varje söndag om att sätta sig vid datorerna - och chatta med ungdomar. Tanken är att unga, som kanske vill vara anonyma men vill veta vart man vänder sig för stöd, råd eller hjälp, ska få just det.

Tanken med polis-chatten är att unga, anonymt om de vill, ska kunna fråga om råd, stöd och hjälp. Det kan gälla i stort sett vad som helst. Kan inte volonäterna hjälpa, slussas ungdomarna vidare. (Personen på bilden har ingen anknytning till artikeln).

Tanken med polis-chatten är att unga, anonymt om de vill, ska kunna fråga om råd, stöd och hjälp. Det kan gälla i stort sett vad som helst. Kan inte volonäterna hjälpa, slussas ungdomarna vidare. (Personen på bilden har ingen anknytning till artikeln).

Foto: STAFFAN L÷WSTEDT / SvD / SCANPIX

PITEÅ2011-09-01 06:00

Många unga har frågor kring polisens arbete, brott och straff. Dessutom ofta funderingar kring något som de själva eller någon kompis råkat ut för och som man inte riktigt vet hur man ska hantera. Därför finns numera Volonäterna. Det är 20 stycken specialutbildade poliser, volontärer som sedan mitten av sommaren turas om att varje söndag kväll sätta sig vid datorerna för att prata med ungdomar.

- Vi skapar den här möjligheten för unga att chatta med våra volontärer, som antingen kan svara på frågorna själva eller lotsa vidare, säger Hannah Lindman, som är volontärsamordnare vid Söderortspolisen.

- Volontärerna hör till Stockholmspolisen, men chatten är öppen för unga i hela Sverige, poängterar hon.

Tanken med det hela, är att ungdomar - som kanske inte så gärna greppar telefonen och ringer polisen när de har funderingar kring händelser i sin omgivning - ska få en annan chans. Även om man själv har gjort något dumt.

- Det går bra att kontakta
volontärerna helt anonymt, berättar Hannah Lindman.

Bred utbildning
Det man vill prata om behöver inte nödvändigtvis röra uppenbara så kallade polisärenden.

- Tanken är att man ska kunna ta upp nästan vad som helst och få en vink om vart man kan vända sig för att få stöd, råd eller hjälp om inte polisen kan hjälpa.

Lindman berättar att "Volonäterna" fått en bred utbildning, där många olika ämnen tagits upp. Utbildningen har skett i samarbete med kriminalpolisens ungdomsgrupp i Söderort samt Stödcentrum för unga brottsoffer.

De nås söndagkvällar klockan 20.00-22.30 via två hotmail-adresser; polisensvolontarer.volonaterna@hotmail.com eller volonaterna.polisensvolontarer@hotmail.com.

Om intresset är stort, kommer chatt-tiderna att utökas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om