Ung konstnär visualliserar konsert med graffiti

Norrbottens Ungdomssymfoniker firar 25 år och på fredag uppträder de med en speciell konsert i Musikhögskolans Aula. Med på scen är nämligen konstnären Anton Backe, med målarduk, färg och ett öppet sinne.

NYSKAPANDE. ”Det här blir något helt nytt, men det är bra för graffitin att få röra sig i sådana här rum. Graffitin kommer från hiphopen, men nu får den möta klassisk musik. Det blir kul, det är en spännande kontrast”, säger konstnären Anton Backe.

NYSKAPANDE. ”Det här blir något helt nytt, men det är bra för graffitin att få röra sig i sådana här rum. Graffitin kommer från hiphopen, men nu får den möta klassisk musik. Det blir kul, det är en spännande kontrast”, säger konstnären Anton Backe.

Foto: Anna Gedda

Piteå2016-03-17 13:15

– Jag ska måla till musiken, så det blir som att jag är en visuell del av upplevelsen.

Vi sitter i den lokal i Luleå som Anton Backe, 21 år, delar med kompisen och musikern Adam. Mörk heltäckningsmatta klär golvet, instrument är utspridda i rummet och atmosfären är trivsam och kreativ. Dagsljuset flödar in genom stora fönster i den del av studion där Antons målarverkstad är. Sprayflaskor trängs med färgburkar, penslar och tuber. Svart kaffe har ställts fram och Anton plockar fundersamt på en gitarr.

På fredag har han fått i uppdrag att måla till Norrbottens Ungdomssymfonikers (NUS) jubileumskonsert, där han med sprayburkar och pensel ska skapa ett verk som speglar musiken som spelas.

– Jag har inte bestämt något motiv utan kommer mer gå in för det jag känner i stunden, det abstrakta. Tanken är väl att jag ska följa med i rytmer och så.

Fördomar som finns runt olika stilar av musik och konst är något Anton reflekterat över, och är intresserad av att utmana.

– Det här blir något helt nytt, men det är bra för graffitin att få röra sig i sådana här rum. Graffitin kommer ursprungligen från hiphopen, men nu får den möta klassisk musik. Det blir kul, det är en spännande kontrast.

Det var Kristina Enquist, NUS producent, som hörde av sig angående om Anton skulle vara intresserad av uppdraget, vilket han var. Att måla på scen är en ny upplevelse, men att måla inför andra har han redan erfarenhet av. Förutom att hålla i workshops anställs Anton för olika konstnärliga gestaltningsuppdrag. Det första fick han 2009 och efter det har det rullat på. Sist var jobbet att måla en vägg i Facebooks huvudkontors lokaler i Luleå. Förutom graffitin så breddar han sitt konstnärskap genom installationer och skulpturer, och utforskar gärna nya vägar för olika stilar att mötas.

– Är det materialet i sig som definierar konstformen? Är det sprayburken? Om jag målar Mona Lisa med en sprayburk, är det då graffiti eller traditionell konst? Om jag målar en graffitipiece med pensel eller akvarell, är det då fortfarande graffiti?

En nytänkande konsert bjuds det alltså på klockan sex i Musikhögskolans aula. Musik bland annat från spelet Battlefield, Anton Backes konst samt bilder inspirerade av låtarna kryddar det vanliga konsertkonceptet. Helt enkelt en konsert att uppleva med alla sinnen.

Norrbottens Ungdomssymfoniker firar 25 år

KONSERT

Musikhögskolan aula, 18:00, Fri entré, med plats för 120 besökare.

NUS består av ungdomar från hela Norrbotten. 70 ungdomar i åldrarna 14-25 år.

Höra och se

Uruppförande av Anders Karlssons musik från dataspelet Battlefield. Anders Niska har orkestrerat stycket.

Musik komponerad av Gunnar Ullbert, musiklärare i Älvsbyn med rötterna i Norrfjärden. Hans verk Moarhmma, med samma namn som en plats utanför Kebnekajse.

Musik av Cécile Chaminade (1857-1944) pianist och verksam i Frankrike. NUS ska spela hennes mest kända verk med egna flöjtisten Astrid Eriksson som solist.

Fotografi av Olivia Markström, 24 år från Piteå, tolkar musiken genom att visa två fotografier. Hon har studerat fotografi på fotoskolan Gammleby.

Graffitti av konstnären Anton Backe, som kommer att visuellt tolka konseren i realtid.

Kristina Enquist, producent, om konserten

”Hela året kommer vi att jobba med ändra konsertupplevelsen för klassik musik. Det ska var enkelt att gå och lyssna på musik, få en upplevelse för olika musikliska utryck. Harry Potter och Star Wars, det är klassisk musik, men många tänker inte på det.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om