Undvik skador - skotta taket på säkert sätt

Det är viktigt att hålla sitt tak under uppsikt och skotta vid behov - detta för att försäkringen ska gälla vid takskador.- Man måste ha tillsyn av sin egendom, annars finns risken att man får stå för kostnaderna själva, säger Peter Ericson, vd för Dina försäkringar nord.

Norda i Piteå fick sitt tak avskottat. Det är nu när vårvintern är här som det finns risk för takskador och ras.

Norda i Piteå fick sitt tak avskottat. Det är nu när vårvintern är här som det finns risk för takskador och ras.

Foto: Filip Olofsson

PITEÅ2012-03-07 06:00

Vårvintern är här, men solen och plusgraderna gör också att snön blir tyngre där den ligger på taken. Det finns både risk för skador på själva hustaken, men också för att snön rasar ner och skadar exempelvis altaner eller farstubroar.

Husen här uppe i norr är konstruerade för att tåla en större mängd snö, men Dina försäkringar nord råder ändå villaägare att ha uppsikt över sina tak och skotta vid behov.

Måste underhållas
- Man måste underhålla sitt hus helt enkelt, säger Peter Ericson, vd, som menar att den som inte gör det inte heller kan räkna med att försäkringen ska gälla om exempelvis taket eller farstubron rasar in av snömassorna.

- Man kan försöka att skotta av sitt tak en gång per år i alla fall, säger säger han.

På företagets hemsida kan man läsa: "Enligt försäkringsvillkoren är du skyldig att förebygga och begränsa skada av snötryck genom att se till att taket blir skottat om snömängden blir stor. Om man inte sett över sitt tak och skottat bort tung snö kan ersättningen minska eller utebli om taket bryter samman på grund av snötryck."

Försäkringsbolaget If menar att om man som villaägare hör "knarrande ljud" och "smällar från konstruktionen", är det hög tid att reagera. Detsamma gäller om "fönster och dörrar är svåra att få upp".

Skada taket
Men samtidigt ska man som villaägare inte ge sig upp på taket och skotta vid första bästa snöfall, då kan spaden istället skada taket.

Boverket har riktlinjer för när det kan vara dags att skotta av taket. I norr ska ett tak tåla omkring 350 kilo snö per kvadratmeter.

Det motsvarar ett snödjup på upp till 1,2 meter, förutsatt att snön är torr. Handlar det om blötsnö tål taket inte mer än cirka 0,9 meter snö.

Att tak rasar in är dock relativt ovanligt här uppe.

- Min bild är att det inte är så vanligt, säger Peter Ericson som menar att det handlar just om att våra hustak har en större bärkraft än hustaken i söderut. Han menar att folk i allmänhet också är bra på att skotta av sina hustak så att olyckor inte inträffar.

FAKTA Så skottas taket säkert

Bind fast en säkerhetslina i skorstenen

Se upp med var snön hamnar när den skottas ned från taket. Det kan hända att intilliggande tak och väggstrukturer inte klarar den extra belastningen, och det kan finnas människor nedanför.

Undvik att skapa rännor i snölagret parallellt mot taknocken. Det kan göra snön på taket instabil så att stora mängder snö sätts i rörelse samtidigt.

Undvik att stora mängder snö är i rörelse samtidigt.

Taket ska skottas jämnt. Snedfördelning kan göra mer skada än en stor, jämnt fördelad last.

Ta inte bort all snön, det är lätt att skada papp, plåt och tegel. Lämna lite snö på taket (10 till 20 centimeter).

Kan eller vill man inte skotta taket själv - anlita professionella takskottare.Källa: Boverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om