Det var år 2012 som kommunfullmäktige beslutade att tvångsansluta fastigheter i Hemlunda och Vitsand till ett kommunalt VA-nät som skulle byggas. En stor satsning som innebar att 170 fastighetsägare fick ansluta sig och därmed också tvingas betala en anläggningsavgift på 130 000 kronor (en engångssumma).
I beslutet framgick att utbyggnaden främst skulle finansieras med hjälp av dessa anläggningsavgifter enligt särtaxa.
Men enligt den ursprungliga kalkylen skulle ändå skillnaden mellan anslutningsavgifterna och kostnaderna bli 13 miljoner kronor med en osäkerhet på plus/minus fyra miljoner kronor.
Förslaget 2012 var då att dessa kostnader skulle fördelas 50/50 mellan kommunen och Pireva.
Då projektet nu har slutförts och kostnaderna är kända för Pireva visar det sig att satsningen blev betydligt dyrare än vad man räknat med från början.
Den ursprungliga kostnadskalkylen var 25 miljoner kronor – men slutsumman landar på 38 miljoner kronor. Efter intäkter från anslutningsavgifter på drygt 15 miljoner kronor handlar det ändå om ett underskott på 23 miljoner kronor.
Ett underskott som beror på ökade kostnader i form av bland annat ny teknik (som förankrats och beslutats av Pirevas styrgrupp och styrelse), ersättning till fastighetsägare för befintliga anläggningar och andra fördyringar av projektet. Totalt landade allt detta på 13,5 miljoner kronor.
För att täcka upp underskottet på 23 miljoner var Pirevas förslag (med hänvisning till beslutet i kommunfullmäktige 2012) att Piteå kommun skulle stå för 11,55 miljoner kronor och Pireva för lika mycket.
Men beslutet i kommunfullmäktige blev istället att Piteå kommun går in med 8,5 miljoner kronor. Detta genom en nyemission av aktier i Pikab som sedan gör en motsvarande nyemission i Pireva.
– Det blev betydligt dyrare än planerat, vårt förslag är att vi står för 8,5 miljoner, resten får Pireva stå för. Med det tycker jag att vi har fullföljt det vi sa från början, säger Peter Roslund (S), kommunalråd, som menar att 8,5 miljoner grundar sig på den ursprungliga kalkylen på ett underskott på 13 miljoner kronor plus/minus fyra miljoner kronor.
Detta innebär då att Pireva får stå för 14,5 miljoner kronor.
Kommunens viktigaste argument för VA-satsningen på Hemlunda/Vitsand var att skydda den kommunala huvudvattentäkten och med stöd av miljöbalken och vattentjänstlagen var anslutningen tvingande.