Undersköterskorna känner sig överkörda av kommunen

Personalen på Hortlaxgården fick ta del av förslaget om fler semesterperioder för drygt en vecka sedan och de är besvikna. "Många har passat ihop sin semester med familjen och det kommer att skita sig helt", säger Alva Jonsson.

"Det är de yttre faktorerna som är tuffa. Vi har inget inflytande på arbetstiderna. Det är så styrt och få utbildar sig. Kommunen bara bygger nya omsorgsboenden – men vem ska jobba på dem?, undrar Malin Westman och Anna-Lena Berg.

"Det är de yttre faktorerna som är tuffa. Vi har inget inflytande på arbetstiderna. Det är så styrt och få utbildar sig. Kommunen bara bygger nya omsorgsboenden – men vem ska jobba på dem?, undrar Malin Westman och Anna-Lena Berg.

Foto: Maria Johansson

Piteå2023-01-04 19:00

Personalen vittnar om hur tufft det är att jobba som tillsvidareanställd och hur svårt det är att få tag i vikarier.

– Arbetsgivaren måste förbättra villkoren. De gör ingenting för att locka folk till vården. Vi har bara fått kännedom om att de vill ändra till tre semesterperioder. Men vem vill komma hit och arbeta under de förutsättningarna. Det är ingen morot precis, säger undersköterskan Anna-Lena Berg.

Om schemaförändringen blir verklighet ser de den som en stor försämring.

– Förut har man kunnat ha semester tillsammans med sin partner men blir det här verklighet kan du bli helt själv, utan din familj och dina kompisar. Det kan innebära att många går tillbaka till jobbet och bara tar ut två veckors semester. Och en ensamstående förälder får jättesvårt att klara situationen, säger Anneli Tallhed.

– De där hemma börjar också opponera sig till slut. Det späds på i resten av familjen. Har man tredje perioden 4–30 augusti så har barnen börjat skolan innan semestern är avslutad. Det är vikarier som är in och jobbar under sommaren som går i skolan, säger Malin Westman.

Det är detsamma med första perioden.

– I början av juni är det inte ens säkert att skolorna har slutat och då ska vi hinna med att introducera vikarier innan vår semester börjar.

Med fler perioder tror de också att det finns en risk för att sjukskrivningarna ökar. Tidigare har Piteå kommun gått ut med att om man förskjuter sin semester med fyra veckor får man extra betalt.

– Många försköt sin semester i somras och vad hände då. Det blev hög sjukfrånvaro i stället. Jag tycker att kommunen ska ge en extra morot till vikarierna och låta dem jobba. Ge dem lite extra och låt personalen ha den semester som de behöver, säger Westman.

De ser att det är vikarierna som kan ta en veckas semester mitt i sommaren eller en helg för att de ska på ett bröllop. 

– Det kan aldrig vi göra utan jobbar vi så jobbar vi, säger Kristina Vikström.

Personalen vill understryka att de trots allt har ett fint jobb och bra arbetskamrater.

– Det är de yttre faktorerna som är tuffa. Vi har inget inflytande på arbetstiderna. Det är så styrt, få utbildar sig och kommunen bara bygger nya omsorgsboenden – men vem ska jobba vid dem, undrar Anna-Lena Berg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!